Meevaller Rijk helpt mogelijk bouw dorpscentrum Donkerbroek

30 okt 2019 - 07:26

Omdat er in 2020 ruim 200.000 euro meer beschikbaar is vanuit het gemeentefonds van het Rijk, kan de bouw van een dorpscentrum in Donkerbroek er mogelijk mee worden geholpen. De gemeenteraad van Ooststellingwerf zal de verdeling van het geld dat de gemeenten van het Rijk krijgen, meenemen in de discussie over het dorpshuis.

Donkerbroek - Foto: Flickr, Sjaak Kempe

Het beeld van geld uit het fonds is positiever dan dat het in mei was. In 2020 is er ruim 200.000 euro meer beschikbaar en voor de jaren daarna gemiddeld zelfs 700.000 euro. Maar of het extra geld vanaf 2022 ook nog beschikbaar is en in welke mate, blijft onzeker. Net op dat moment worden de lasten van het dorpscentrum door in de begroting van de gemeente. Wethouder Marcel Bos wil het komend jaar bekijken als ook duidelijk is hoe de gemeente 2019 financieel afsluit. De vraag is of de gemeenteraad van Ooststellingwerf daar op wil wachten.

Bouw dorpscentrum

De bouw van een dorpscentrum met een verkeersplan voor Donkerbroek zal de gemeente Ooststellingwerf vanaf 2022 structureel 87.000 euro kosten. De bijdrage van de gemeente zal twee miljoen euro zijn voor het verkeersplan en er is 350.000 euro nodig.

De raad heeft eerder ingestemd met de aanpak van basisschool De Twirrewyn in 2020. Daarna is de bouw van het dorpscentrum aan de beurt en dan worden ook de gebouwen van het oude dorpshuis gesloopt en de grond verkocht. In de raadsvergadering van 17 december komt het college met een voorstel voor het nieuwe dorpscentrum voor Donkerbroek.

(Advertentie)
(Advertentie)