Roeiwedstrijd Fryslân tegen Groningen: "Oxford-Cambridge van het Noorden"

29 okt 2019 - 20:56

De roeirace tussen Fryslân en Groningen komt terug. Roeivereniging Wetterwille uit Leeuwarden bestaat honderd jaar en om dat te vieren houden ze een wedstrijd tegen Groningen. Dat gebeurt op 10 november op de Emmakade in Leeuwarden. Daarmee wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen.

Emmakade

De roeiwedstrijd wordt op het water van de Emmakade in Leeuwarden gehouden. Verschillende boten zullen het tegen elkaar opnemen. De provincie die de meeste wedstrijden wint is de grote winnaar. Die krijgt dan een wisselbeker, vertelt organisator Harald van Beilen enthousiast.

Van Beilen staat in het clubhuis van roeivereniging Wetterwille en kijkt naar de inschrijflijst voor de race. Er staan aardig wat namen op, maar er is ook variatie in het soort boten dat meedoet. Zo verschijnen er c4- en c5-boten aan de start, maar ook de beroemde boot met acht roeiers doet mee.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Zin in

Van Beilen loopt naar de kant van het water waar een aantal deelnemers al hard aan het trainen is. De vereniging pakt het serieus aan. "Ik doe niet regelmatig aan wedstrijden mee, maar voor zo'n bijzonder evenement maak ik natuurlijk wel een uitzondering," zei deelnemer Roelie Mooien. "We trainen nu hard en ik zit in de c4-boot, dus dan weet je al vast dat die in ieder geval wint," lacht Mooijen.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Oude traditie

De bootrace heeft een lange en onrustige geschiedenis. In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw werd de race elk jaar gehouden, zo vertelt Van Beilen trots terwijl hij een paar foto's liet zijn als bewijs. "Kijk hier zie je dat het echt leefde. Er staan honderden mensen langs de kant. Een collega-organisator dook onlangs in de archieven van de krant en kwam tot de ontdekking dat er 5000 mensen aanwezig waren!"

Die aantallen verwacht Van Beilen nu niet, maar de organisatie zet wel alles op alles om er dichtbij te komen. Zo heeft hij de publiciteit opgezocht om zoveel mogelijk mensen langs de kant te krijgen. Gemeente Leeuwarden heeft een vergunning afgegeven om tussen 14.00 en 17.00 de Emmakade volledig voor deze race te gebruiken. "Dan moet je er ook gebruik van maken," lacht Van Beilen.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

De roeiers zijn in volle voorbereiding

Terug

De race was in de eerste helft van de vorige eeuw een groot succes, maar de Tweede Wereldoorlog maakte daar in einde aan. De reden hiervoor is niet bekend. "Om de één of andere reden hield de race in 1944 op, maar waarom precies weten we niet. Dat het met de oorlog te maken heeft spreekt voor zich," zegt van Beilen.

Nu is de race dus terug. Dat die in november wordt gehouden is wel vreemd, maar volgens Van Beilen komt dat omdat het idee spontaan was. "We moesten alles op het laatste moment regelen," zegt Van Beilen terwijl hij de brief er weer bij pakt. Het zal niet warm zijn om bij de race te zijn, maar Van Beilen hoopt dat dat niemand tegenhoud.

Trefwoorden: 
Fryslân Groningen bootrace
(advertinsje)
(advertinsje)