Weidumer fanfare maakt zich op voor speciale Buro de Vries-uitzending

Het korps van Weidum is druk bezig met het instuderen van drie nummers die ook in de allereerste radio-uitzending van de wereld van hun eerdere dorpsgenoot Hanso Idzerda te horen geweest zijn. Dat doet het korps in het kader van 100 jaar radio. Omrop Fryslân heeft de muzikanten gevraagd aan het project mee te doen. Aanstaande zondag spelen ze de nummers live in de locatie-uitzending van Buro de Vries.
Weidumer fanfare
In een oud krantenbericht werd de 'playlist' van de eerste radio-uitzending gevonden, waarna het korps aan de slag ging. Het was nog wel even zoeken naar de goede arrangementen, want veel nummers waren zo oud en niet voor de blazers zoals die in het Weidumer korps geschreven.

Binnen een paar dagen alles leren

Dirigente Ria Fennema had het er nog aardig druk mee en nu moet het gehele korps binnen een paar dagen de nummers nog leren. Toch heeft Fennema er vertrouwen in: "We zijn de lijst doorgegaan van die eerste uitzending en we hebben gekeken wat voor ons haalbaar was. Aanstaande zaterdag hebben we nog een extra repetitie en dan zijn we er helemaal klaar voor."
Fanfare Weidum © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Waarom Idzerdaleane?

Volgens voorzitter Janneke de Boer is het voor de Weidumers ook een mooie manier om Idzerda te herdenken: "Veel mensen in Weidum hebben geen waarom de Idzerdaleane de Idzerdaleane heet, of waarom dat gekke kunstwerk middenin het dorp staat. Het is heel leuk dat veel meer mensen dat verhaal nu kennen!"
Ferslachjouwer Jeroen Boersma gie del by de repetysje
Woensdag 6 november is het 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda het eerste radioprogramma voor algemeen publiek maakte in een studio in Den Haag, een wereldprimeur. Idzerda werd in 1885 geboren in Weidum en stierf in 1944 in Den Haag. Omrop Fryslân heeft deze week in verschillende programma's aandacht voor 100 jaar radio met op zondag 3 november een speciale uitzending van Buro de Vries, rechtstreeks vanuit het dorpshuis van Weidum.