FNP houdt foto-actie als steun voor opgesloten Catalaanse leiders

28 okt 2019 - 11:27

De FNP houdt aanstaande woensdag voor het provinciehuis in Leeuwarden een foto-actie als steun voor de Catalaanse leiders die vastzitten. Het motto van de actie is 'Amnesty for the Catalan political prisoners', met andere woorden 'amnesty' voor de Catalaanse politieke gevangenen.

Aksjes yn Barcelona foar frijlitting fan de Katalaanske lieders - Foto: ANP

Met de actie wil de FNP duidelijk maken dat ze vinden dat er een dialoog moet komen in de discussie tussen Catalonië en Spanje. En dus niet geweld of het achter de tralies zetten van politieke tegenstanders.

Aanleiding voor de actie is dat twee weken terug in Spanje besloten is dat negen Catalaanse politici tussen de 9 en 13 jaar achter de tralies moeten. Twee jaar geleden organiseerden ze een onafhankelijkheidsreferendum, om Catalonië af te scheiden van Spanje. Dat werd door de Spaanse regering niet toegestaan.

Het organiseren van een referendum en mensen laten stemmen kan geen misdaad zijn in een goed functionerende democratie.

Sybren Posthumus, FNP-Statenlid

"Het mag niet zo zijn dat het uitoefenen van het democratisch recht op zelfbeschikking uitloopt op zware gevangenisstraffen", zegt Sybren Posthumus, Statenlid voor de FNP.

"Het organiseren van een referendum en mensen laten stemmen kan geen misdaad zijn in een goed functionerende democratie. In internationale verdragen van de Verenigde Naties is in het eerste artikel vastgelegd dat alle volken zelf kunnen beslissen over de eigen toekomst."

Foto als solidariteit

Om die reden wil de FNP komende woensdag vlak voor de Statenbijeenkomst op de foto voor het provinciehuis om solidariteit te betuigen met de Catalaanse collega's. Het wordt dan een groepsfoto met een poster. De FNP nodigt de andere Friese Statenleden en medewerkers ook uit om mee op de foto te gaan.

(advertinsje)
(advertinsje)