De Fûgelsang in Berltsum bestaat 150 jaar

28 okt 2019 - 07:18

Christelijke basisschool De Fûgelsang in Berltsum bestaat 150 jaar. In 1868 begon de school met 60 kinderen, vandaag de dag zijn dat er 185. Dat aantal leerlingen is tegen de verwachtingen in, want er was eigenlijk krimp voorspeld. Reden genoeg voor een groot feest, daarom komt Commissaris van de Koning Arno Brok op visite.

Christelijke basisschool De Fûgelsang in Berltsum - Foto: Google Street View

"We voelen ons zeer vereerd," zegt schooldirectrice Jeanette Slagter. "Hij komt om twaalf uur en hij wilde graag een rondleiding door de school en een gesprek met leerkrachten. We vinden het ook belangrijk dat hij met leerlingen zelf praat. Er is een Friese les en muziek en bewegen vinden we ook erg belangrijk, dus dat willen we ook laten zien." De Fûgelsang is een drietalige school: "Hjoed is ús Fryske dei," zegt Slagter, die zelf eigenlijk geen Fries spreekt.

Samenwerking met de openbare school

De christelijke basisschool zit met de openbare onder één dak, maar volgens Slagter geeft dat geen problemen. "Een schoolstrijd willen we absoluut niet. We zijn twee aparte scholen die goed functioneren. We doen dingen gezamenlijk: zoals Sinterklaas en de Koningsspelen, en afgelopen schooljaar hebben we samen de tijden veranderd. Dus we vinden elkaar wel op bepaalde plekken."

Tegen de prognoses in

Het aantal leerlingen van de school is dus bijzonder. "De prognoses waren dat we zouden krimpen, maar dat is niet gebeurd. Berlikum is een prachtig dorp om in te wonen, en er is nieuwbouw. Ook een actief dorpsbelang en verenigingen, ik denk dat dat allemaal met elkaar te maken heeft," geeft Slagter aan.

Slagter hoopt natuurlijk dat het mooie aantal leerlingen doorzet. "Het is afwachten, het ligt aan de nieuwbouw en de doorstroom. Maar we hebben niet te klagen. In 2013 is deze school gebouwd, op de krimp. Maar ons bestuur heeft op eigen kosten weer een lokaal laten bouwen, zodat we met acht groepen toch goed onderwijs kunnen bieden," zegt Slagter.

Directrice Jeanette Slagter van basisschool De Fûgelsang

(advertinsje)
(advertinsje)