Oost-Friesland inspireert de Afûk bij actie voor meer Fries in de supermarkt

28 okt 2019 - 14:10

Bij veel supermarkten in Fryslân staat nu nog de tekst 'Haal hier uw winkelwagen'. Als het aan de Afûk ligt wordt dat binnenkort 'Pak hjir jo winkelwein', want de Afûk wil werk maken van meer Fries in en rondom de supermarkt en is dat ook al aan het voorbereiden. Ondernemers die hier wel wat voor voelen kunnen een beroep doen op de Afûk voor de vertalingen en logistieke steun, zegt projectleider Fokke Jagersma.

East-Fryslân ynspirearret de AFUK by aksje foar mear Frysk yn de supermerk

De Afûk wordt bij deze actie geïnspireerd door de Duitse supermarkt EDEKA, want die voorziet steeds meer winkels in Ostfriesland van tweetalige opschriften in het 'Ostfreesk,' naast het Duits. EDEKA begon hier een paar jaar geleden mee in de plaats Grossefehn by Aurich.

Succes

Die eerste 'Ostfreeske supermarkt' werd zo'n succes, dat vorige week donderdag al de tiende winkel in de nieuwe tweetalige formule open ging in het plaatsje Pewsum. "De toeristen vinden het bijna nog mooier dan de mensen uit de streek", vertelt Arno Ulrichs van de Fryske Rie in Oost-Friesland. De EDEKA krijgt bij deze actie taalkundige steun van de Ostfriesische Landschaft in Aurich.

Twatalich opskrift yn de EDEKA-supermerk fan Aurich - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het gaat bij EDEKA niet alleen om de opschriften. De klanten worden welkom geheten met de Oost-Fries groet 'Moin' en kunnen ook alle bestellingen in de streektaal doen. Medewerkers die de taal nog niet machtig zijn, kunnen in werktijd op Oost-Friese les. In de winkel worden alle productgroepen aangeduid in het Oost-Fries en dat lijkt zo nu en dan toch wel aardig op ons Fries. Zo heet 'Waschmittel' in het Oost-Fries 'Waskmiddels' en hangt boven het maandverband een bordje met de tekst 'Froolüüsaken'.

Ook andere praktische mededelingen zijn in de eerste plaats in het Oost-Fries, net als 'Disse Kass is för en körten Tied dicht'. Bij de formule hoort ook extra aandacht voor producten uit eigen streek.

'Hoofdkantoren buiten Friesland bepalen'

De Afûk wil graag dit kalenderjaar nog één of meerdere supermarkten voorzien van Friese opschriften. "Het gebruiken van de eigen taal kan een supermarkt veel aantrekkelijker maken voor klanten", zegt Fokke Jagersma van de Afûk . "Het zorgt voor meer binding voor de mensen uit eigen dorp en streek, maar het maakt de winkel ook interessanter voor toeristen."

Dat het Fries tot nu toe maar een beetje wordt gebruikt in supermarkten komt volgens Jagersma vooral omdat het vaak hoofdkantoren buiten Friesland zijn die uitmaken hoe de winkels eruit zien en alle bebording aanleveren.

"Wij moeten hier in Fryslân laten zien hoe je ook met taal en meertaligheid om kan gaan", zegt Jagersma. Meer Fries in het straatbeeld en meer Fries bij het bedrijfsleven zijn speerpunten voor de taalbevorderingsorganisatie. Supermarkten die hier aan mee willen doen kunnen zich bij de Afûk melden.

Fokke Jagersma van de Afûk

Trefwoorden: 
fries supermarkt Afûk EDEKA
(Advertentie)
(Advertentie)