Politie krijgt in twee gemeenten meer bevoegdheid om inbrekers aan te pakken

26 okt 2019 - 08:50

Mensen die in Smallingerland en Opsterland mei inbraakgereedschap onderweg zijn en worden betrapt, kunnen voortaan naast een boete ook een 'last onder dwangsom' opgelegd krijgen. Beide gemeenten doen daar in samenwerking met de politie een proef mee. Het is een soort voorwaardelijke boete, maar dan veel hoger.

Foarbyldfoto fan in wenningynbraak - Foto: Shutterstock.com

"De donkere dagen komen eraan, zogenoemde mobiele teams gaan nu op pad om te kijken of ze iets kunnen halen en met deze nieuwe maatregels kunnen we ze zwaar treffen", vertelt burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland.

"Nu is het zo dat de politie bij het aantreffen van werktuig een boete van 140 euro uitschrijft. Daar lachen ze om en gaan verder. Met deze last onder dwangsom lopen de bedragen op van 2.500 tot 5.000 euro. We pakken ze daarmee in hun portemonnee en dat werkt preventief. In een gemeente op de Veluwe is gebleken dat het werkt. De herhaling is daar afgenomen en dat is ons doel ook."

De politie krijgt dus meer bevoegdheden. "Ze worden toezichthouder en daarmee kun je iemand bevragen en controleren als een persoon zich verdacht gedraagt. De toezichthouder mag controleren wat die persoon in zijn voertuig heeft."

Preventieve werking

Het is dan aan de gemeente om de last onder dwang op te leggen. "Bij een volgende aanhouding gaat de boete omhoog. De toezichthouder werkt preventief, als er een aanname is dat er iets gaat gebeuren kun je dat voorkomen. Dat is de winst."

Neffens Rijpstra hebben veel politiemensen belangstelling voor deze nieuwe bevoegdheid. "En we hebben ook de steun van het Openbaar Ministerie."

Volgend jaar zomer wordt de proef geëvalueerd. Mogelijk wordt het ook uitgebreid naar drugshandel en -bezit.

Jan Rijpstra

(advertinsje)
(advertinsje)