Stefan van der Pal tevreden over trainingsweek voor Zwemelfstedentocht

26 okt 2019 - 07:15

De Leeuwarder zwemmer Stefan van der Pal heeft zijn trainingsweek in het 25-meterbad van het Kalverdijkje volbracht: vijf dagen lang, acht uur per dag baantjes trekken. "Het ging wel goed eigenlijk", was zijn nuchtere reactie toen hij na zijn laatste baantje uit het zwembad stapte.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

"Ik had een heel mooie, maar ook heel pijnlijke laatste trainingsdag", zegt Van der Pal. "Er waren veel meezwemmers en veel bezoek, dus dat was mooi. Maar ik had ook last van m'n rug en schouders, dat maakt het wel iets pijnlijker. Sommige momenten ging het heel goed, had ik nergens meer last van. Andere momenten kwam ik voor mijn gevoel niet meer vooruit."

Als voorbereiding op volgend jaar

Al met al is Van der Pal wel tevreden. De trainingsweek hoort bij zijn voorbereiding op volgend jaar zomer. Dan wil Van der Pal de Elfstedentocht zwemmen. "Ik probeer een zo goed en zo verstandig mogelijke trainingsopbouw te maken. Vijf dagen lang acht uur trainen leek me best leuk. Kan ik het? Dat wist ik eigenlijk niet." En dan had hij ook nog een tegenvaller vlak voor zijn trainingsweek: "Ik raakte vorige week een beetje ziek, dus dat was even schrikken. Maar naarmate de week vorderde ging het steeds beter. Dus ik kan het blijkbaar. Op naar de volgende lange blokken, maar eerst even herstellen."

Foto: Stefan van der Pal

Hij heeft nu dus 40 uur in een zwembad gelegen, maar liever nog zwemt Van der Pal buiten. "Je kunt zeggen 'water is water', maar dat is het natuurlijk niet. Buiten kun je ook wat meer om je heen kijken. Dat heb ik hier geprobeerd na te bootsen. Mensen die je ziet, mensen tegen wie je kunt zwemmen. Maar het is wat het is. Dan had ik niet moeten zeuren en lekker buiten gaan zwemmen, maar dat is nu veel te koud. Jammer van al die keerpunten, maar het is gewoon niet anders."

(advertinsje)
(advertinsje)