Verkenning voor 'Onbeperkte Elstedentocht' klaar: "Moe, maar ontzettend voldaan"

25 okt 2019 - 21:53

"De tocht zit erop, jeetje zeg!" Sandy Krijnen uit Cornwerd heeft haar 'Onbeperkte' Elfstedentocht volbracht. Het was een verkenningstocht over de Elfstedenroute, want volgend jaar wil ze een Elfstedentocht organiseren voor mensen met een beperking. "Ik ben moe, maar ontzettend voldaan," zei ze na aankomst in Leeuwarden.

Sandy en haar man en hond - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Met haar man Roel fietste Sandy de afgelopen dagen zo'n 200 kilometer. Met dus als doel om te zien waar mensen met een beperking tegenaan lopen op de route. "We zijn knelpunten tegengekomen waarvan we ontdekt hebben: daar kun je mensen met een scootmobiel of een ander hulpmiddel niet langs sturen", vertelt Krijnen.

Route aanpassen

Nu is het zaak om door te gaan met de organisatie. "We willen de route zó aanpassen, zodat-ie begaanbaar is voor iedereen." Er was bijvoorbeeld een specifiek probleem voor mensen in een rolstoel of een ander hulpmiddel: "Ze kunnen eigenlijk nergens naar de wc. Daarover gaan we met gemeentes in gesprek: hoe kunnen we het toegankelijk maken voor iedereen?"

Nog genoeg te doen, dus, maar Krijnen is vol vertrouwen. "We hebben nog een jaar. Dus we gaan ervan uit dat het gaat lukken. We hebben onderweg zoveel gesprekken gevoerd, zoveel enthousiaste mensen tegengekomen. Mensen die ook lijntjes leggen naar instanties die ons kunnen helpen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

'Fryslân is prachtig'

Zelf is ze ook erg enthousiast over onze provincie. "Fryslân is prachtig. We hebben zúlke mooie stukken gezien. Maar de 'hel van het noorden' heeft wel z'n naam eer aan gedaan. Van Franeker naar Dokkum en toen van Dokkum naar Leeuwarden: tegenwind, keiharde regen. Maar we hebben het wel gered."

Eerder deze week gingen we een stukje met Sandy Krijnen mee op verkenning:

(Advertentie)
(Advertentie)