Ook Friese transportbedrijven hebben te maken met mensenhandel

Friese transportbedrijven hebben al jaren last van mensenhandel. Voordat transporten bijvoorbeeld de oversteek naar Engeland kunnen maken, worden de trucks extra gecontroleerd. Toch gaat het dan nog wel eens mis: "In januari zijn er bij ons ook 20 mensen uit een oplegger gehaald," zegt Feike Boonstra van transportbedrijf Boonstra uit Haulerwijk.
Fryske transportbedriuwen lest fan minskesmokkel
Het nieuws van de afgelopen week, dat in Engeland 39 Chinezen dood werden gevonden in een oplegger, hakte er bij Boonstra in. "Het is verschrikkelijk wat daar gebeurd is," zegt Boonstra.
De chauffeur van de vrachtwagen in Engeland is aangehouden. "Maar ik weet zeker dat deze jongen de opdracht heeft gekregen een oplegger te koppelen. Hij is zich van geen kwaad bewust. En nu zit hij in de gevangenis. Er zijn veel truckers die dit kan overkomen."

'Alles is te manipuleren'

Er zijn systemen om te voorkomen dat containers open worden gebroken, maar alles is te manipuleren, volgens Boonstra. "Je kan de deur alleen openen als je de verzegeling stuk maakt. Maar we hebben het ook wel meegemaakt dat het daarna weer met secondelijm vast wordt geplakt. Als chauffeur zie je dan niet dat er mee geknoeid is."
In januari had een chauffeur van Boonstra er dus toch mee te maken. "Aan de buitenkant was er niks van te zien. Er zat zelfs nog een slot op. Maar er zijn krachten waar we geen vat op hebben. Hier is georganiseerde misdaad aan het werk."
Feike Boonstra over mensenhandel in vrachtwagens