VIDEO: Friezen overhandigen Friese vlag aan Noord-Hollandse boeren op Afsluitdijk

25 okt 2019 - 15:27

Een ludiek protest op de Afsluitdijk: Friezen overhandigen een Friese vlag aan Noord-Hollandse boeren. Die boeren willen zich symbolisch afscheiden en zich aansluiten bij Fryslân, omdat ze ook willen dat de stikstofmaatregelen worden ingetrokken. 'Noord-Holland wordt Friesland-West' is hun slogan. Volgens de boeren heeft het randstedelijke provinciebestuur van Noord-Holland geen binding met het platteland. Op de Afsluitdijk wordt getoeterd en er is champagne en sûkerbôle.

Friezen oerlangje Fryske flagge oan Noard-Hollânske boeren op Ofslútdyk

Jitty van der Werf van het Farmers Defence Force reed in een auto voorop, gevolgd door zo'n 30 Friese trekkers. De boeren wilden aanvankelijk parkeren bij de benzinepomp, maar kozen later voor de camping, waar de politie mee akkoord ging. Halverwege de Afsluitdijk werd de Friese vlag aan de Hollandse boeren overhandigd en is er een 'voorlopige overdracht' getekend. Na de ontmoeting gaan de Hollandse boeren naar het provinciehuis in Haarlem om een signaal af te geven aan het provinciebestuur.

De boeren hebben een petitie opgezet, bij 5.000 handtekeningen moet de provincie het onderwerp op de agenda zetten. Op dit moment zijn er zo;n 2.500 handtekeningen binnengehaald. Om daar extra aandacht aan te geven, deelt men de Friese vlag uit.

De actie van de Noord-Hollandse en Friese boeren op de Afsluitdijk - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

De Noord-Hollandse Ad Bultusis van de zogenoemde 'Ongebonden Boeren.' "Bij de acties van oktober hebben we een appgroep opgericht, die hebben we in leven gehouden. De belangenbehartigers die zijn hard aan het werk om de problemen op te lossen. Maar ook het geluid van alle andere akkerbouwers, veehouders en tuinders gehoord moet worden. We zijn samen met elkaar. Samen met die Friese boeren, dat is toch prachtig!"

'Kramer zoekt verbinding'

Beltus is blij met hetgeen gedeputeerde Johannes Kramer deed: de stikstofmaatregelen intrekken. "Johannes Kramer is wél de verbinding aan het zoeken, terwijl veel politici in het land juist polarisatie zoeken. Dat vind ik jammer. Dit probleem speelt al jaren, maar de politiek wil het in een paar weken tijd oplossen. Zo werkt dat niet Je moet geen overhaaste beslissingen nemen. Alsof Nederland morgen in elkaar stort, dat is niet aan de orde."

De boer ziet echter wel dat er iets moet worden gedaan. "Wij zitten ook in deze maatschappij en stoten ook stikstof uit. Wij moeten ook helpen om dit probleem op te lossen. Maar de politieke oplossing van nu is niet de goede. Wij zijn een gedeelte van die oplossing, wij leggen stikstof en CO2 vast op onze gronden. Maar daar hoor je niks over en ik denk dat daar al een deel van de oplossing ligt," zegt hij.

Verslaggever Gerrit de Boer op de Afsluitdijk

(Advertentie)
(Advertentie)