Itzhak de Laat: "Het is tijd voor de 'fuck it'-mentaliteit"

25 okt 2019 - 10:27

"Ik heb niet zulke coole verhalen als Sjinkie, maar ik heb wel een hele goede zomer gehad", straalt Itzhak de Laat meteen zijn zelfvertrouwen uit. De Leeuwarder shorttracker is inmiddels 25 jaar en op Sjinkie Knegt na de beste individuele shorttracker van Nederland, maar hij zit ook al jaren tegen de wereldtop aan. En dat moet dit seizoen anders. Deze week stelt Omrop Fryslân jullie voor aan de zeven Friese shorttrackers, die meedoen aan de wereldbekers. Deze vrijdag deel 5: Itzhak de Laat.

Ithzak de Laat

"De zomer ging goed. Lekker getraind, twee goeie wedstrijden gereden als warming-up. Ik ben wel happy." Het lijkt wel alsof Itzhak de Laat zich heeft voorgenomen positief dit interview in te gaan. De blijdschap en het zelfvertrouwen spat er vanaf. "Ik denk dat ik op de goede weg ben iets te doorbreken." De Laat doelt daarbij op het halen van A-finales.

"Vorig seizoen haalde ik veel van die klote B-finales. Het frustreert me wel dat ik dat dan net niet waarmaak. Maar ik ga het nu over een andere boeg gooien. Ik ga meer initiatief tonen." De Laat wil meer op kop rijden. Hij is volgens hem sneller geworden en heeft meer vertrouwen het zelf af te maken. "Ik denk dat ik nu ook op kop kan gaan rijden en het kan afmaken. Niet afwachten. Niet passief zijn. Ik weet nu dat ik het zelf ook kan doen. Het keyword is meer initiatief tonen. Dat is een goeie voor op de koelkast."

Foto: Orange Pictures

"Met een paar medailles ben ik wel happy", eindigt De Laat het gesprek. Nou ja, het ook nog even over die andere hobby. Naast het luisteren naar metal muziek, ontwerpt De Laat de helmen van andere schaatsers. "Daar ben ik in de zomer ook mee bezig geweest, ja. Ik vind het leuk helmen zelf te ontwerpen. Dat gooi ik dan op social media en dan denkt de hele wereld dat ik naast shorttracken me alleen maar bezighoudt met helmen maken, hahaha."

  • Naam: Itzhak de Laat
  • Geboortedatum:13-06-1994
  • Geboorteplaats: Leeuwarden
  • Woonplaats: Heerenveen
  • Hoogtepunt: Wereldkampioen met de relay-ploeg (2017), Europees kampioen met de relay-ploeg in 2017 en 2018
  • Instagram: @itzhakdelaat
Trefwoorden: 
shorttrack Itzhak de Laat
(Advertentie)
(Advertentie)