Emancipatiewandeling vertelt over straatnamen in Skoatterwâld

23 okt 2019 - 16:50

De Aletta Jacobsweg, Anna Klompéweg, Nienke van Hichtumweg: ze zijn allemaal te vinden in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen. De straten zijn genoemd naar veertien mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Friese geschiedenis. Om de verhalen te vertellen bij de straten en de personen naar wie ze zijn genoemd, is een speciale route gemaakt.

'Emancipatie in 14 verhalen'

Het initiatief komt van D66-raadslid van Heerenveen Ojanne de Vries en Freja van der Zee. Die laatste heeft een zogeheten 'Geschiedenisburo'. Ze bedachten een route met de naam 'Emancipatie in 14 verhalen'. Reden is dat ze aandacht willen vragen voor de personen achter de straatnamen in Skoatterwâld.

In de wijk hebben de straten namen als Domela Nieuwenhuisweg of Anna Giezenweg. Het zijn namen van mannen en vrouwen die zich hebben ingezet voor de gelijke rechten van vrouwen of arbeiders.

Inisjatyfnimmers Ojanne de Vries en Freja van der Zee by de Aletta Jacobswei - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Informatiekaarten

Om de wandeltocht te volgen, kunnen mensen gebruikmaken van een set informatiekaarten. Op die kaarten wordt uitgelegd wie de personen zijn achter de straatnamen. "Wij vinden dat die namen aandacht verdienen. Met name de verhalen erachter. Daarom hebben wij deze route bedacht", legt Freja van der Zee uit.

"De route is 2,5 kilometer lang. Helemaal in het jaar dat vrouwen 100 jaar stemrecht hebben is deze route een mooi middel om te vertellen over de personen die zo belangrijk zijn", vertelt Ojanne de Vries.

Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Verslaggever Timo Jepkema loopt een deel van de emancipatiewandeling (1)

Verslaggever Timo Jepkema loopt een deel van de emancipatiewandeling (2)

(advertinsje)
(advertinsje)