"Restauratie toren Bolsward kan wel een jaar duren"

23 okt 2019 - 07:56

De restauratie van de toren van Bolsward kan wel eens een jaar duren. Dat zegt projectleider Sietse la Roi van de gemeente Súdwest-Fryslân. En hoeveel de restauratie zal gaan kosten is ook nog lang niet duidelijk, zegt La Roi.

Op dit moment staat de toren in drie delen bij bouwbedrijf Friso in Sneek. De delen worden onderzocht om te bekijken hoe groot de schade precies is. Daarna zal de toren uit elkaar worden gehaald voor de restauratie. Het is een proces dat in ieder geval enkele maanden zal gaan duren, maar mogelijk dus nog langer. Om de restauratie te bekostigen zal worden bekeken of ook het rijk en andere subsidiegevers nog kunnen bijspringen.

De toer stiet no yn Snits yn de steigers - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Twee voor de prijs van één

Het is een bijzonder gezicht om de toren van Bolsward aan de Houkesloot in Sneek te zien staan. En even verderop staat ook al de toren van Joure. Een unieke situatie, zo realiseert zich ook aannemer Hugo Landman, die beide torens aan het opknappen is. "Ik denk niet dat ik ooit weer twee torens tegelijkertijd van hun plek moet halen, en mag opknappen."

Het onderzoek naar hoe groot de schade is kan wel enkele weken duren. Daarna pas kan het echte werk beginnen. "We gaan het hele gevaarte uit elkaar halen. Planken moeten los, balken moeten los. Het wordt gewoon één grote puzzel."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De toren aan de kade krijgt de nodige belangstelling. Iedere dag fietsen er groepen mensen langs om de torenonderdelen te bekijken. De torens staan in de buitenlucht omdat er binnen niet genoeg ruimte is.

Om de weersinvloeden te beperken wordt er een soort van tent om de torens heen gebouwd. De hele operatie kost veel tijd, maar op deze manier gaat het altijd nog sneller en gemakkelijker dan wanneer de torens gewoon op hun plek waren blijven staan. "Je moet dan iedere keer omhoog en in moeilijke omstandigheden werken. Dat is bijna niet te doen en je kan er gewoon niet goed bij", aldus Landman. "En nu hebben we alles mooi dichtbij. Ook de werkplaats is nu om de hoek, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker."

Dat het werk mogelijk nog wel een jaar kan duren vindt La Roi niet zo erg. "Ik heb liever dat we het in één keer goed doen. Het moet voor de komende vijftig jaar of langer gewoon weer in orde zijn."

Hoeveel de operatie precies gaat kosten is nog niet duidelijk. La Roi sluit niet uit dat hij nogmaals naar de gemeenteraad moet voor extra geld. Ook zal worden bekeken of het rijk of andere subsidieverstrekkers kunnen meebetalen.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(advertinsje)
(advertinsje)