Strontrace-skûtsje Sterke Jerke als eerste in Warmond

22 okt 2019 - 18:32

Het skûtsje Sterke Jerke is dinsdag als eerste van de strontracers aangekomen op het keerpunt in Warmond. Dat deden ze met veertien minuten voorsprong op de nummer twee, het skûtsje De Verwisseling.

Live Strontrace

Warmond is de plaats waar de deelnemers van de Strontrace hun zakken mest moeten afleveren. Dat moet zo snel mogelijk, maar wel netjes op het schelpenpad op de wal. Als de laatste zak van boord en op de wal ligt, klinkt er een toeter. Dan begint ook het verplichte uur rust voor de bemanning en moet het schip aan de kant blijven.

Vrachtbrieven tekenen

In het rustuur worden de vrachtbrieven getekend en krijgt de schipper een zak bloembollen terug. Die zijn gekweekt op de mest die afgelopen jaar met de Strontrace naar Warmond is gebracht.

Foto: Omrop Fryslân, Afke Boven

Het tekenen van de vrachtbrieven gebeurt in de theekoepel van Warmond. In het monumentale gebouwtje werd dinsdag een speciaal aandenken aan de Strontrace ontbloot. Op het plafond staan nu alle namen van bemanningen die ooit met de Strontrace als eerste in Warmond aankwamen.

De onthulling werd gedaan door burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen en schipper Pieter Jilles Tjoelker van de Sterke Jerke. Zijn naam wordt binnenkort ook op het plafond geschilderd.

(Advertentie)
(Advertentie)