FNP: "Provincie moet regie nemen in de PFAS-discussie"

22 okt 2019 - 17:28

De Statenfractie van de FNP wil dat de provincie de regie krijgt als het gaat om de chemische PFAS-stoffen in Fryslân. Na de stikstofcrisis, lijkt PFAS het volgende hoofdpijndossier te worden voor de politiek. Met name bouwbedrijven merken de gevolgen van de PFAS-regelgeving. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de PFAS-stoffen zeer schadelijk zijn.

Grond en PFAS - Foto: ANP

PFAS is een verzamelnaam voor een grote groep giftige stoffen die zowat overal in Nederland in de grond zitten. Ze zijn zo schadelijk dat het Rijk besloten heeft dat de bodems die nu schoon zijn, niet vervuild mogen worden met grond met PFAS erin. Daardoor zitten veel Friese bedrijven op slot, zegt de FNP. Ze weten niet waar ze met de vervuilde grond van bouwprojecten heen moaten.

De FNP wil dat de provincie er alles aan doet om met gemeenten, waterschap en bedrijven te werken aan een oplossing voor het PFAS-probleem. Zo moet er volgens de partij een meetprogramma worden opgezet om een goed beeld te krijgen van de situatie met PFAS in onze provincie. Op basis van de resultaten van deze metingen zou dan beleid gemaakt kunnen worden, toegespitst op individuele gebieden.

Trefwoorden: 
politiek FNP PFAS
(advertinsje)
(advertinsje)