Jasper Brunsmann worstelt met trainingen: "Dan komt het er niet uit"

Jasper Brunsmann bleefde het afgelopen shorttrackjaar zijn internationale doorbraak. Hij zat bij de relayploeg die in januari in Dordrecht op het Europees kampioenschap zilver pakte. Dit jaar wil de shorttracker die in Heerenveen woont zich ook individueel laten zien, maar dan moet hij met name op de trainingen een stap zetten. deze week stelt Omrop Fryslân jullie voor aan de zeven Friese shorttrackers, die meedoen aan de wereldbekers. Vandaag deel 2: Jasper Brunsmann.
Jasper Brunsmann
Je kunt wel de koning van de zomer zijn, maar daarmee kom je niet verder in de winter.
Shorttracker Jasper Brunsmann
"Ik doe wel 100 procent mijn best, maar dat is 80 procent van wat ik kan. Iets houdt me tegen." Brunsmann worstelt met trainingen. Daarin kan hij niet laten zien wat hij in wedstrijden wel kan. "Als het erom gaat tijdens wedstrijden, gaat het goed. Maar op de trainingen komt het er niet uit. Dat is soms frustrerend, maar aan de andere kant weet ik dat het bij een wedstrijd wel goed gaat. De bondscoach weet ook wel dat ik niet echt een trainingsbeest ben."
Maar waar zit het probleem dan? Hoe kan het dat het Brunsmann op de training niet lukt? "In de wedstrijd denk ik niet na. Tijdens de training rijd ik maar gewoon rondjes en kan ik me niet 100 procent focussen op dat ene ding. Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zeggen: 'doe gewoon je eigen ding.' Je kunt wel de koning van de zomer zijn, maar daarmee kom je niet verder in de winter", zo zoegt Brunsmann.
Vorig jaar speelde de 20-jarige shorttracker eigenlijk alleen een rol in de achtervolgingsploeg. Nu wil hij ook individueel een rol spelen. "Ik wil standaard in het wereldbekertoernooi zitten, hoofdtoernooien rijden en finales rijden. Dat is het doel. Het mooiste zou zijn om bij de wereldbeker in Dordrecht de 500 meter te rijden."
© Orange Pictures

Spektakel

Sport draait naast plezier ook om winnen. Voor Brunsmann zit dat ook net weer wat anders in elkaar. Als hij spektakel laat zien, dan vindt hij dat ook goed. "Ik kan wel een wereldbeker rijden en dan is het mooi dat je een hoofdtoernooi hebt gehaald, maar dat vind ik niet leuk. Als ik niet het hoofdtoernooi heb gehaald, maar wel een mooie rit met mooie inhaalacties heb gereden, vind ik het net zo goed."
Vorig seizoen zat Brunsmann bijna altijd bij de wereldbekerselectie. Toch miste hij er wel een, vanwege een disciplinaire maatregel. Hij zegt niet wat. "Ik heb er alleen maar van geleerd. Het hele tweede deel van het seizoen is het me wel achterna gaan zitten dat ik me op dat moment een fout heb gemaakt. Het heeft me voor dit jaar weer goed gedaan dat ik er wat mee kan. Ik ben nog wel steeds jong en maak veel fouten."

Quarter-life-crisis

Wat opvalt aan Brunsmann is zijn nieuwe 'look': een baardje, langer haar en zelfs een oorbel. Hij verklaart het lachend: "Ik heb een quarter-life-crisis. Dus ik ben even wat nieuws aan het proberen, maar het is allemaal tijdelijk hoor. Probeer een beetje indruk te maken op de meiden, maar het gaat niet zo goed."