VIDEO: Johannes Kramer: "Fryslân moet zijn eigen koers kunnen varen, als het gaat om de uitstoot van stikstof"

21 okt 2019 - 19:47

Te gast is gedeputeerde Johannes Kramer, en uiteraard praten wij met hem over het boerenprotest bij de stikstofcrisis en over zijn nieuwe functie als burgemeester van Noordoost-Fryslân.

Fryslân moet zijn eigen koers kunnen varen, als het gaat om de uitstoot van stikstof. Dat zei gedeputeerde Johannes Kramer in It Polytburo. De komende weken zullen alle sectoren die met de problematiek te maken hebben -landouw, de bouwsector en anderen- om de tafel om te kijken hoe de zaken opgelost moeten worden.

Daarbij moeten emoties volgens Kramer zoveel mogelijk buiten de deur gehouden worden. De opmerking van boeren-voorvrouw Sieta van Keimpema over een dreigende burgeroorlog noemde Kramer ridicuul.

Tegelijk mist Kramer de regierol van premier Rutte in het hele debat. Sowieso wil Kramer dat Fryslân zijn eigen koers vaart, ook omdat de stikstof-neerslag in de natuurgebieden in onze provincie kleiner lijkt dan werd gedacht.

Kramer gaf wel toe dat zijn 'antenne' hem bij het boerenprotest in de steek gelaten heeft. Vlak voordat hij bekendmaakte dat hij zijn handtekening onder het stikstof-besluit haalde, heeft hij wel overleg gehad met collega-gedeputeerden in andere provincies. Een zogeheten conference-call 'grommelden' zij al, toen Kramer zei toe te gaan geven aan de demonstrerende boeren. Een groot aantal andere provincies konden toen niet meer anders dan het Friese voorbeeld te volgen.

(advertinsje)
(advertinsje)