Sociaal Domein Fryslân: "Controleren waar je voor tekent als jeugdhulpaanbieder"

Het Sociaal Domein Fryslân, een samenwerkingsprogramma op het gebied van zorg van Friese gemeenten, heeft bezuinigingen voor zorgboerderijen doorgevoerd en hen naar een lager tarief gezet. Volgens wethouder Hilde Tjeerdema van Leeuwarden is jaren uit het verkeerde potje betaald en dat kan nu niet meer vanwege bezuinigingen. Ze spreekt liever van een boekhoudkundig verschil.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De gemeente Leeuwarden werkt samen met het Sociaal Domein Fryslân, het SDF. Wethouder Hilde Tjeerdema vindt het sneu hoe de gang van zaken ging, maar stelt ook dat zorgboerderijen beter hadden kunnen opletten.
"Het is heel vervelend dat je minder geld krijgt als je daarop gerekend hebt", vertelt zij. "Ik kan mij voorstellen dat ze daaromheen gebouwd hebben en dat zij zijn uitgegaan van een bepaald tarief. Maar het is belangrijk om te vermelden dat dit al vanaf 1 januari 2018 het geval was, maar dat enkele zorgboeren altijd uit te hoge verblijvingscomponent gedeclareerd hebben. Dat betekent dat zij in het begin al teveel vergoeding hebben gekregen, maar hier geen recht op hadden."
Tjeerdema denkt dan ook dat enkele zorgboeren zich verkeken hebben op wat zij moeten bieden. "Ik denk dat het goed is om te controleren waar je voor tekent als jeugdhulpaanbieder. Wat voor verblijf en wat voor zorg moet ik regelen en kan ik dat wel? Als dat niet het geval is, dan kan het ook zo zijn dat die kinderen eigenlijk op een betere plaats passen en dat de zorgboerderij te zware cliënten opgenomen heeft. Het is altijd matched care."
Ferslachjouwer Dieuwke Kroese yn petear mei Hilde Tjeerdema

Nieuw toezicht

Tjeerdema stelt dat boeren uit een ander component hun geld krijgen, omdat het zo gemakkelijker is om hen te controleren. "Het is niet de bedoeling dat kinderen niet meer de hulp krijgen die ze nodig hebben, maar dat ze op een andere manier gefinancierd worden", relativeert Tjeerdema het probleem van de zorgboeren. "In deze component is het ook beter te controleren waarom je een bepaald hoog of laag tarief hebt." Op deze manier hopen zij misbruik van het systeem tegen te gaan.

Voor de kinderen

Tjeerdema stelt de kinderen die twijfelen over hun zorg dan ook gerust. "Het is niet de bedoeling dat de kinderen niet meer de hulp krijgen die zij nodig hebben. Het is wel de bedoeling dat elke instelling de vergoeding krijgt die past bij het type verblijf dat aangeboden wordt. De kinderen kunnen bij die instelling blijven, maar niet op de manier waar ze nu geld op krijgen. Daar komt wel een einde aan."
Ze krijgen hun geld nu uit een ander potje. Dat zorgt voor veranderingen, maar die zijn volgens Tjeerdema niet groot. "Ik ga ervan uit dat het goedkomt, maar dat het wel even wennen is voor de aanbieders van hoe dat zit en dat komen wij graag uitleggen."