Zorgboerderijen in nood: "Ik denk heel vaak aan stoppen"

21 okt 2019 - 14:12

Diverse zorgboerderijen in Fryslân hebben te maken met een verlaging van inkomsten. Het Sociaal Domein Fryslân, een samenwerkingsorganisatie op het gebied van zorg van Friese gemeenten, heeft bezuinigingen doorgevoerd en alle zorgboerderijen naar een lager tarief gezet. "We zijn met 50 procent gekort op onze inkomsten, terwijl de kosten voor de zorg van de kinderen nog wel gelijk zijn", vertelt Attsje de Vries van zorgboerderij Moai Seldsum in Oenkerk. "We worden gedwongen om kinderen te weigeren."

Bezuinigingen in de zorg

"Op 1 september kregen wij een brief op de mat, waarin stond dat we moeten tekenen voor een lager tarief", begint Attsje de Vries van zorgboerderij Moai Seldsum in Oenkerk haar verhaal. Moai Seldsum is een zorgboerderij, waar alle leeftijden worden opgevangen. Ze zijn in 2003 begonnen als logeerhuis, maar het is nu uitgegroeid tot een 24-uurs zorgboerderij. Mensen met een beperking kunnen een dag bij Moai Seldsum terecht voor een dag ontspanning, maar er wonen ook mensen permanent.

De (toekomstige) permanente bewoners van Moai Seldsum onder de 18 jaar hebben nu een probleem, zo stelt Attsje. "We gaan van 257 euro naar 125 euro per kind per dag. Dat is meer dan de helft minder. En 125 euro per dag per kind lijkt nog veel, maar wanneer je weet dat er een begeleider bij moet en de zorg duur is, dan blijft er niet veel meer van over. Dan moeten we gewoon zelf geld bijleggen en dat gaat niet."

Verandering van de indeling

Eerst werden de tarieven gekoppeld aan de kinderen, maar nu gaat het Sociaal Domein Fryslân (SDF) ineens over op een ander systeem. "Ze koppelen nu locaties aan bepaalde tarieven", legt Attsje uit. "Volgens het SDF zitten zorgboerderijen in een laag tarief, omdat ze geen zware gevallen helpen. Dan heb je minder geld nodig. Op zichzelf wel logisch beredeneerd vanuit het perspectief van de bezuinigingen, maar er zijn wel degelijk ook zorgboerderijen die kinderen helpen die veel meer aandacht nodig hebben."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ook voor de kinderen die we nu hebben, moeten we kijken of ze bij ons kunnen blijven wonen.

Attsje de Vries, eigener Moai Seldsum

Moai Seldsum

Attsje en haar man Thomas vangen op Moai Seldsum kinderen op die veel aandacht nodig hebben. "Maar we kunnen op deze manier niet meer verder", zegt Attsje. "We hebben besloten om geen nieuwe kinderen meer toe te laten op de boerderij. Dat is volledig tegen ons principe in, maar we kunnen niet anders. De kosten zijn te hoog. We hebben vakpersoneel, mensen die geleerd hebben voor deze doelgroep. We zijn dat ook verplicht, want je mag niet zomaar onbevoegd personeel hebben natuurlijk. Dat is prima, maar die mensen kosten wel geld."

"Maar ook voor de kinderen die we nu hebben, moeten we kijken of ze wel bij ons kunnen blijven wonen", vervolgt Attsje. "Het betreft 14 kinderen. Dat is een flink aantal en het gaat ons zeer aan het hart. Ik zeg niet dat ze al weg moeten, maar het is wel een optie." De kinderen staan dan op straat of moeten naar een instelling. "Kinderen weigeren past eigenlijk helemaal niet bij ons, maar ik moet de zorg en het personeel wel kunnen betalen. Ons gevoel moeten we dan uitschakelen en maar ons verstand gebruiken. Maar dat valt ons zwaar."

Foto: Omrop Fryslân, Remy de Boer

Zorgen ouders

Niet alleen de eigenaren van Moai Seldsum maken zich zorgen, ook ouders van de kinderen hebben zorgen over de situatie. Bianca heeft sinds drie jaar haar zoon op de boerderij ondergebracht. "Mijn zoon was lastig op te voeden, maar door de boerderij gaat het heel goed met hem. Attsje en Thomas krijgen hier kinderen in huis, die zij structuur bijbrengen. Als ik naar mijn eigen zoon kijk, helpt dat echt. Klusjes als de koeien melken en de stal schoonmaken, brengen hem rust, maar zorgen er ook voor dat hij met regelmaat te maken krijgt. Dat helpt in zijn opvoeding enorm."

Moai Seldsum is voor het leven van Bianca en haar zoon een enorme steun geweest. "Wij hebben als gezin letterlijk op het punt van scheiden gestaan. We wilden uit elkaar, want het was lastig om voor onze zoon te zorgen. Toen hij bij Moai Seldsum kwam, is er zo veel veranderd. Hij is om de week op de boerderij. Soms iets vaker als het thuis even niet loopt. Hij is daardoor vooruit gegaan, maar wij als gezin ook. Het is echt een verademing geweest."

Het baart ons enorm veel zorgen, want het zou voor ons persoonlijk een ramp zijn als Attsje en Thomas stoppen met de opvang.

Moeder Bianca over de toekomst van Moai Seldsum

Geldproblemen

"Wij krijgen de problemen om het geld zeker mee", vertelt Bianca. "Dat wordt met ons besproken, want het gaat ons ook aan. Dat baart ons enorm veel zorgen, want het zou voor ons persoonlijk een ramp zijn als Attsje en Thomas stoppen met de opvang. Dan moet mijn zoon naar een instelling en gaat het alleen maar minder met hem, denk ik. In een instelling zitten ze in een groep en worden ze makkelijk beïnvloed door anderen. Mijn zoon heeft ook al aangegeven dat hij dat niet ziet zitten. Als Moai Seldsum er niet was geweest, weet ik niet hoe het met hem afgelopen zou zijn. Ik wil er eigenlijk niet eens aan denken", zegt Bianca zeer geëmotioneerd.

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Moai Seldsum in Oenkerk

(advertinsje)
(advertinsje)