Ruim 63 procent van de Friezen geregistreerd als donor

21 okt 2019 - 12:11

Ruim 63 procent van de Friezen heeft zich geregistreerd als donor in het Donorregister, daarmee laten ze weten dat ze toestemming geven om hun organen af te staan na het overlijden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Donorregister van 1 oktober. Het betekent dat zo'n 37 procent van de geregistreerde Friezen de keuze maakte om niét donor te worden.

Donorregister - Foto: ANP

Volgende week begint een landelijke campagne, omdat op 1 juli 2020 de donorwet ingaat. Als mensen dan geen keuze hebben gemaakt voor ze overlijden, wordt er vanuit gegaan dat organen en weefsel voor transplantatie mogen worden gebruikt. Bij het Donorregister gaat het om mensen boven de 12 jaar die ingeschreven staan bij een gemeente in Nederland, en die dus ingeschreven zijn bij het officiële register voor orgaan- en weefseltransplantatie.

Volgens het Donorregister gaat het om 142.462 Friezen die wel donor zijn en om 80.359 Friezen die 'nee' invulden.

Vergelijking met andere provincies

In Flevoland willen tot nu toe relatief gezien de minste mensen donor worden, zo'n 57,7 procent. In Noord-Brabant wil juist het hoogste percentage mensen donor worden: 68,7 procent. Fryslân zit met 63,6 procent wat onder het midden. Het gaat nog wel om een tussenstand.

Uit de registratiecijfers blijkt dat nog maar zo'n 44 procent van de Nederlanders die dat mag zich geregistreerd heeft in het Donorregister.

Verder uitsplitsen

Het zijn echter nog niet de complete cijfers die op de website van het Donorregister te zien zijn. Mensen kunnen namelijk ook de keuze maken om de beslissing bij nabestaanden neer te leggen. Verder kunnen mensen die donor willen worden, ook uitgesplitst worden in orgaandonatie zónder en mét beperkingen. Sommige mensen worden wel donor, maar kiezen er bijvoorbeeld voor om geen toestemming te geven om hun hart of hoornvliezen weg te halen.

(advertinsje)
(advertinsje)