Inspiratie voor goed voedsel op festival in Drachten

We weten eigenlijk niets over ons voedsel. Mensen zouden daar meer mee bezig moeten zijn. Dat was de boodschap van diverse sprekers en standhouders op het Festival B in De Lawei in Drachten. Het thema van festival B, dat voor de tweede keer werd georganiseerd was: 'Voeding als bodem van je gezondheid'. Het doel was om te laten zien dat boeren, biodiversiteit en bijen van groot belang zijn voor goed voedsel.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het festival trok een hoop mensen. Enkele duizenden namen de moeite om te kijken op de markt of aan te schuiven bij een van de sprekers. Een van hen is Rineke Dijking, orthomoleculair therapeut. Zij wil aantonen dat het goed mogelijk is je eigen voedsel uit de buurt te halen. Zo had ze een lunch samengesteld, met onder andere quinoa uit Groningen en pompoensoep gemaakt van pompoenen uit de omgeving van Drachten.

2.400 kilometer

Volgens Dijkinga moeten we weer ontdekken dat zoiets bestaat: "Voedsel uit de supermarkt heeft gemiddeld 2.400 kilometer afgelegd. Terwijl je soms in je eigen buurt perfecte eigen geteelde groenten kunt kopen."
Dijkinga ziet ook direct een van de grote obstakels: de kostprijs. "Het moet niet zo zijn dat gezond voedsel alleen te betalen is door de elite. Het zou al zoveel schelen als we weer mee gaan eten met het seizoen. Want seizoensgebonden groenten zijn veel goedkoper. Het probleem is echter dat we daar niet meer op zijn ingericht. We exporteren veel."

Meer lokaal

Ze wil dan ook dat er veel meer lokaal wordt geteeld: "Daar zet ik mij al jaren voor in. Dat we weer eten op het bord krijgen dat hier geproduceerd wordt. Dat is nu nog vreselijk veel duurder. Dat moet veranderen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Om Smallingerland groener te krijgen was ook de gemeente aanwezig. Je kon daar een tegel inleveren voor een fruitboom, de zogenaamde operatie 'Steenbreek'. Daar was zo veel belangstelling voor dat de driehonderd boompjes die klaar stonden, zomaar weg waren. Vele mensen grijpen de kans aan om de tuin groener te maken.
"Ik heb een steen ingeleverd voor een fruitboom. Ik heb nu ik met pensioen ben meer tijd. En dus wil ik ook mijn tuin groener hebben. Er komt zelfs een moestuin bij. Dan gaan we zelf groente telen, gezonder kan niet", zo zei een van de bezoekers.
De gemeente is tevreden met alle aandacht. "Als de tuinen groener worden, helpt dat ook weer bij het waterbeheer", zo zei een ambtenaar van Smallingerland.

World Food Week Fryslân

De organisatie is meer dan tevreden. De opkomst is groter dan verwacht en dat geeft aan dat het thema leeft onder de mensen.
Marlise Vroom: "Je merkt dat mensen veel meer willen weten over voeding en gezondheid. Maar het gaat over meer. Ook over de bodem. Wij willen graag dat mensen bekender worden met wat ze op hun bord scheppen en wat dat betekent voor de biodiversiteit, de waterhuishouding en noem maar op. Dat wat wij dus doen een enorme rol speelt bij de landbouw van nu."
Het festival in Drachten was de afsluiting van World Food Week Fryslân. Met diverse activiteiten werd daar ook stilgestaan bij waar ons voedsel vandaan komt.