Boekekast #4: De trekker van Troje van Hein Jaap Hilarides

20 okt 2019 - 13:16

Luister jij graag naar Friese verhalen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Omrop Fryslân heeft in samenwerking met Boeken fan Fryslân een podcast ontwikkeld met de mooiste Friese boeken en verhalen van dit moment: de Boekekast. In deze vierde Boekekast een fragment uit 'De trekker fan Troje' van Hein Jaap Hilarides. Eric Ennema leest het voor.

In 'De trekker fan Troje' probeert Hein Jaap Hilarides zicht te krijgen op de plek van de kleine burger in het grote Europa. Friso Wassenaar is lobbyist in Brussel. Hij worstelt met zijn identiteit in het postmoderne Europa. Zijn tweelingbroer Hero zit op de boerderij waar de Wassenaars al generaties lang boeren.

In 1990 was hun vader de leider van een grote boerenactie. Het beleid van de Europese Unie bedreigt de boeren en hun voortbestaan. Twintig jaar later strijden Friso en Hero voor de autonomie van Friesland. Met een leger van trekkers bezetten ze Brussel. Als hun vader verongelukt, blijkt de hele erfenis naar Hero te gaan. Bovendien heeft de tweeling nog wat uit te vechten over een vrouw waar ze beiden op vallen....

Hein Jaap Hilarides

Hein Jaap Hilarides is naast schrijver ook muzikant en zanger. Sinds 2004 is Hilarides columnist voor de Bildtse Post. Het is daarom ook niet gek dat hij naast het Fries ook in het Bildts schrijft. 'De trekker fan Troje' werd genomineerd voor de Gysbert Japicxprijs 2019. Op dit moment werkt Hilarides aan een prequel van 'De trekker fan Troje', een kroniek over de boerenfamilie Wassenaar.

De Boekekast is een podcast met Friese verhalen en fragmenten uit Friese boeken. Boekekast is een initiatief van Boeken fan Fryslân en Omrop Fryslân. Zestien weken lang wordt er iedere zondag een nieuw verhaal of boekfragment gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.

(advertinsje)
(advertinsje)