Groenewoud start marathonseizoen met winst: "Ik had dit niet verwacht"

20 okt 2019 - 07:52

De eerste schaatsmarathon van het seizoen was een prooi voor Marijke Groenewoud. Met twee anderen reed ze uit het peloton weg en in de sprint was ze het snelst. "Ik had dit van tevoren niet verwacht, dus ik ben hier heel blij mee", zei de Hallumse. "Dit is een heel mooi begin."

Marijke Groenewoud

Ze wist ook niet zo goed wat ze wel moest verwachten. "Het is ook afwachten hoe de concurrentie ervoor staat. Ik voelde mezelf fit, maar ik wist niet hóe fit ten opzichte van de anderen."

Uiteindelijk ging Groenewoud er al vroeg in de race vandoor, met Beau Wagemakers en Loes Adegeest. "We gingen kop-over-kop en al vrij snel kwamen we weer bij de groep", vertelt Groenewoud. "Het kostte niet veel energie, dus dat ging lekker."

Scherp blijven

Daarna was het zaak om scherp te blijven. "Het is altijd veel vechten in het peloton. Maar nadat we een rondje hadden gepakt, wist ik bij wie ik in de buurt moest blijven. Du sik kon me goed staande houden."

Het peloton sprintte na 74 rondjes af, waarna Groenewoud, Wagemakers en Adegeest om de winst mochten strijden. Uiteindelijk werd het een strijd tussen de eerste twee. "We reden best ver voorin bij de sprint van het peloton en zij (Adegeest, red.) zat verder achterin. Dus ik deed even een beurt op kop, daardoor kwam zij er niet meer bij."

Foto: Neeke Smit / Timsimaging.nl

En in de eindsprint was Groenewoud dus ook sneller dan Wagemakers. "Ik had wel in de gaten dat ik een van de sterksten zou zijn. Dat bleek ook op het laatst, want ik kwam er vrij gemakkelijk overheen", vertelt de Hallumse. "Ik zou eerst op 300 meter gaan, maar er stond nog een redelijk windje. Dus ik wachtte op het laatste rechte stuk. Ik de bocht had ik het al door: ik ga hier vrij gemakkelijk overheen."

Foto: www.orange-pictures.nl

Bij de mannen ging de overwinning naar België. Bart Swings kwam solo over de streep, maar dat werd mede mogelijk gemaakt door zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma. Die vertrok drie rondjes voor de finish hard met Swings uit de grote overgebleven groep.

Bergsma: "Onze ploeg was niet zo breed bezet als de concurrentie, dus we konden de sprint niet van kop af aan pakken. We moesten nog acht man voorbij. Bart Swings is de rappe man, dus ik dacht: ik moet maar even volle bak en vroeg aangaan. Dat pakte heel goed uit."

Jorrit Bergsma

Zo goed zelfs dat de grote groep niet meer in de buurt zou komen van Swings. "Bart is gewoon een wereldtopper, een rappe man", zegt Bergsma. "Dan is het voor mij zaak om de sprint aan te trekken. Ik moest ver van achteren komen in de groep, dus het gaspedaal moest wel even open om er voorbij te komen."

Bergsma kwam zelf als zeventiende over de finish, maar hij liet zien al vroeg in vorm te zijn. "De voorbereiding op het seizoen ging heel goed", zegt hij. "We zijn een paar weken in het buitenland geweest, in Erfurt en Inzell. Ik merkte al dat ik er goed voorstond. Dat blijkt vandaag ook weer.."

(Advertentie)
(Advertentie)