SC Heerenveen in Den Haag te sterk voor AZ

Sportclub Heerenveen heeft de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen. In Den Haag werd het 4-2 voor de Friezen, die drie keer uit een hoekschop scoorden. Het is de derde overwinning op rij voor Heerenveen.
Sven Botman zette de ploeg van Johnny Jansen al vroeg op voorsprong. AZ-doelman Marco Bizot had vlak daarvoor nog een schot van Hichaim Faik tot een hoekschop verwerkt, maar juist daaruit scoorde Heerenveen. Botman won in de lucht van Stijn Wuytens en Bizot was uit zijn goal: 0-1.

AZ beter

Een goed begin van Heerenveen, dat de zaken prima voor elkaar had in de beginfase. Langzaamaan kwam AZ wel beter in de wedstrijd. Warner Hahn kon een schot van Teun Koopmeiners over de grond vrij eenvoudig pakken, maar Dani de Wit was na twintig minuten wel dichtbij de gelijkmaker. Na een knappe aanval schoot hij op aangeven van Calvin Stengs naast.
Ook een schot van Koopmeiners was gevaarlijk. Hij kreeg de bal nadat spits Ferdi Druijf de bal terug had gelegd. Vanaf de rand van het strafschopgebied ging het schot van de AZ-aanvoerder net naast de goal van Hahn.
Na een halfuur spelen viel de gelijkmaker toch. Botman, die zelf uit een corner nog voor de 0-1 had gezorgd, werd nu bij een hoekschop van AZ in de lucht verslagen. Ron Vlaar sprong hoger en kopte de 1-1 binnen.

Heerenveen met voorsprong aan de thee

Toch ging Heerenveen met een voorsprong de rust in. Tien minuten voor tijd leek een counter van de Friezen op niks uit te draaien, maar uiteindelijk bracht Chidera Ejuke de bal bij Joey Veerman. Hij vond collega-middenvelder Rodney Kongolo die met een geplaatst schot Heerenveen weer op voorsprong zette.
Het werd zelfs nog 1-3. Heerenveen scoorde opnieuw uit een hoekschop, nadat Bizot een schot van Ejuke naast tikte. Ibrahim Dresevic kopte de corner van Veerman door en spits Jens Odgaard werkte de bal bij de tweede paal binnen.

Weer spannend

Na rust werd het toch al snel weer spannend. AZ kreeg een vrije trap, halverwege de helft van Heerenveen. Koopmeiners speelde Fredrik Midstjø aan over de grond en die gaf de bal aan Stengs. De sterspeler van AZ omspeelde Woudenberg en schoot raak via Hahn.
Die 2-3 was voor AZ het signaal om snel op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Maar Hahn hield Heerenveen op voorsprong: hij bracht redding op een harde kopbal van De Wit en op een schot van Idrissi.

Derde cornergoal

Na een uur spelen werd Heerenveen weer gevaarlijk. Veerman vond Odgaard, die hard met links schoot. Bizot redde. Het leverde wel weer een corner op, en daaruit scoorden de Friezen weer. Kongolo kopte bij de tweede paal uit een moeilijk hoek op goal. Via AZ-aanvoerder Koopmeiners belandde de bal in de goal: 2-4.
In de slotfase kreeg vooral AZ nog kansen, maar de overwinning van Heerenveen kwam niet meer in gevaar.
AZ had in de eerste negen wedstrijden maar één keer verloren en slechts vier goals tegen gekregen. Dat is na de wedstrijd tegen Heerenveen beide verdubbeld.
Door de overwinning klimt Heerenveen, in ieder geval tijdelijk, naar de vijfde plaats. De ploeg van Johnny Jansen heeft zestien punten uit tien wedstrijden. Komende week staat de noordelijke derby op het programma: dan speelt Heerenveen thuis tegen FC Groningen.
AZ - SC Heerenveen 2-4 (1-3) 7. Sven Botman 0-1, 31. Ron Vlaar 1-1, 36. Rodney Kongolo 1-2, 45+3 Jens Odgaard 1-3, 47. Calvin Stengs 2-3, 63. Teun Koopmeiners (eigen goal) 2-4
Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg (64/Van Rhijn); Kongolo, Faik, Veerman; Van Bergen (82/Halilovic), Odgaard (90/Dreyer), Ejuke.