'Meest duurzame schip van Nederland' gedoopt in Leeuwarden

19 okt 2019 - 15:23

Meer dan 100 jaar na de bouw is in Leeuwarden het schip De Vooruitgang opnieuw gedoopt. Eerder was het een vrachtschip, dat onder andere kaas transporteerde. Nu moet het de meest duurzame vergaderlocatie van Nederland worden.

Foto: Susan Janssen-Jouwsma

Het schip is opnieuw opgebouwd in opdracht van Jorrit en Susan Janssen-Jouwsma uit Akkrum. "Daarbij hebben we rekening gehouden met alle facetten van circulair en duurzaam bouwen. De aandrijving is elektrisch, de energie wordt opgewekt met zonnepanelen, en zelfs de herkomst van het servies en de theedoeken hebben we onderzocht", zegt Susan Janssen-Jouwsma.

Jury is onder de indruk

De eigenaren zijn er heel blij mee dat het schip een plek heeft gekregen in de duurzame top 100 van dagblad Trouw. De jury was onder de indruk van het innovatieve karakter van het project. "Iets dat je in de scheepvaart zelden tegenkomt", schrijft de jury.

Foto: eigen foto

Onder de nieuwe naar 'De Vooruitgang' willen de eigenaren het schip verhuren als duurzame locatie voor vergaderingen. "Je kunt opstappen waar je wilt, zolang het maar binnen Noord-Nederland blijft. Anders gaat de missie van ons verhaal verloren."

(advertinsje)
(advertinsje)