Iepenloftspul Oera Linda wint Gouden Gurbe voor beste voorstelling

18 okt 2019 - 20:42

Het iepenloftspul Oera Linda uit Suwâld heeft vrijdag de Gouden Gurbe gewonnen voor de beste voorstelling. De publieksprijs ging naar De Tynje, voor 'Wit jim mem it wol'.

Oera Linda is een eeuwenoud manuscript dat vertelt over een vierhonderd jaar oude Friese beschaving. Het Oera Linda-boek, geschreven in runetekens, is een van de grootste raadsels uit de Friese geschiedenis.

Volgens het boek is Frya de oermoeder van het Friese rijk. Een groep Australische meisjes, fanatieke aanhangers van het boek, maken een reis om te ontdekken wat er klopt van het boek. Het is een toneelstuk over hoe een geniale grap dramatisch afloopt.

Oera Linda is de opvolger van de Famylje Bellier (Jorwert), dat afgelopen jaar de hoofdprijs pakte. Die won vorig jaar ook de publieksprijs. Dit jaar ging die prijs naar Wit jim mem it wol. Tussen de 4.000 en 5.000 mensen hadden hun stem uitgebracht. Dat ging dit jaar met de telefoon.

Andere prijzen:

  • Beste voorstelling: Oera Linda (Suwâld)
  • Publieksprijs: Wit jim mem it wol (De Tynje)
  • Beste hoofdrol: Jitze Grijpstra yn Turks Fruit (Dronryp)
  • Beste bijrol: Sytze Bijlsma yn Oera Linda (Suwâld)
  • Beste vormgeving: Macbeth (Easterwierrum)
  • Beste samenspel: Wit jim mem it wol? (De Tynje)
Foto: Oera Linda

De voorstellingen Titus (Dokkum) en Het Kollumer Oproer (Kollum) maakten geen kans op de Gouden Gurbes, omdat het professionele producties waren. Dat vertelde presentator Asing Walthaus. Ook Rêdbâd (Broeksterwâld) niet, want die deed vorig jaar al mee. Daar was dit jaar een reprise van.

De Gouden Gurbes zijn de Oscars van de iepenloftspullen en worden in De Harmonie in Leeuwarden uitgereikt door de Leeuwarder Courant. Twaalf jaar geleden is de prijs bedacht door de cultuurredactie. De Gouden Gurbes verwijzen naar Gurbe, het boertje dat in de krant commentaar gaf op het nieuw.

(Advertentie)
(Advertentie)