Geen sloop verzorgingshuis Spiker in Ternaard, koper met concreet plan

18 okt 2019 - 12:52

Mogelijk verkoopt eigenaar KwadrantGroep het verzorgingshuis Spiker in Ternaard. Het moet een maatschappelijke functie krijgen. Dat is erg opmerkelijk, omdat KwadrantGroep niet wilde verkopen aan ondernemer Simmy de Vries, die plannen had voor zorg in het gebouw. Vorig jaar wilde KwadrantGroep het complex nog slopen, maar dorpsbewoners waren daar fel op tegen omdat ouderen zo geen plek meer hebben in het dorp. Simmy de Vries is erg verbaasd door de verkoop.

Foto: Bote Sape Schoorstra

Begin dit jaar zijn de laatste bewoners van Spiker overgeplaatst naar andere locaties. Het valt nu rauw op het dak dat er blijkbaar wel iets anders in het complex kan komen, maar dat KwadrantGroep er geen zorg meer wil hebben.

'Was altijd het plan'

Volgens KwadrantGroep was het altijd de bedoeling dat er een plan kwam voor Spiker met een maatschappelijke/welzijnsfunctie. De groep geeft aan dat het een ingewikkeld traject is: "Er hebben zich nu kopers gemeld die zeggen dat ze deze maatschappelijke functie kunnen realiseren met behoud van het gebouw. Dat is wellicht een optie en dat willen we serieus onderzoeken." Wat precies de bedoeling is van de nieuwe kopers, wil KwadrantGroep niet vertellen, maar de maatschappelijke invulling was wel een voorwaarde.

Nu er een concreet aanbod ligt, wil KwadrantGroep in gesprek met de partij die het complex wil kopen. "Eerdere kopers hebben hiervoor geen concreet aanbod gedaan, nu ligt er wel een business case," fertelt KwadrantGroep.

Slopen was het plan

Eerder leek sloop dus voor de hand te liggen. "Dat leek op dat moment ook de enige en voor het dorp de meest snelle optie. Maar nu ligt er een concreet aanbod met behoud van het gebouw. Wij zijn bereid het gebouw te verkopen met als voorwaarde dat de koper, naast herbestemming van Spiker, ruimte biedt aan de plannen om een maatschappelijke functie voor het dorp te gehouden."

Bekijk hier de Fryslân DOK 'Gjin plak foar pake en beppe, Ternaard yn aksje foar behâld âldereinsoarch' van 18 maart 2018 over Spiker:

Trefwoorden: 
Ternaard Kwadrantgroep Spiker
(Advertentie)
(Advertentie)