Vikingen in het Fries Museum: van plunderslachtoffers tot Wirdumer schat

Het Fries Museum gaat met de nieuwe tentoonstelling Wij Vikingen in op de mythes die er zijn over de Vikingen. Die staan op dit moment erg in de belangstelling.
Vikingen in het Fries Museum
Vikingen zijn populair in televisieseries en in verkleed- en imitatieshows. De Iepen Up-sessie woensdag in de Neushoorn over hetzelfde onderwerp trok een volle zaal. Veel spelers uit het openluchtspel Redbad kwamen in compleet barbaars tenue. Ze voelen zich verbonden met de Vikingen en hebben een sterk geromantiseerd beeld van de middeleeuwse cultuur in Scandinavië. De Friezen vinden dat die geschiedenis ook bij hun hoort.

Plunder- en moordtochten

Friezen handelden met de Vikingen, maar ze deden ook mee aan plunder- en moordtochten door het Noordzeegebied van de 9e en 10e eeuw, zegt Fries Museum-conservator Diana Spiekhout. "Nu weten wij uit oud-Friese wetsteksten en een zilveren ketting, die hier ligt, dat de Friezen zich ook konden aansluiten bij die Vikingbendes en dus ook 'op Viking gingen' en zich schuldig maakten aan allerlei wandaden: plunderen, roven, verkrachten, noem maar op."
Een Vikingschat die bij Wirdum gevonden is © Ronnie Porte
De tentoonstelling is de eerste in Nederland over de Vikingactiviteiten in de lage landen. Er is gebruik gemaakt van de eigen Friese terpencollectie, maar ook van spul in bruikleen van diverse musea in Noord-Nederland. Zo zijn er wapens, een echte Vikingschedel en een geraamte van een slachtoffer te zien.

Vikingschatten

Het is met name een visuele tentoonstelling geworden, bedacht door de ontwerpers van de expositie over Mata Hari. Door zalen lopend met bijvoorbeeld zwaardvechtende silhouetten op de muren en geluidseffecten komt de bezoeker bij het skelet, de schedel, zilveren schatten (waarvan er een een Wirdum gevonden is) en vele wapens langs.
Een slachtoffer van de Vikingen © Ronnie Porte
Maar ook bij een speciaal voor de gelegenheid nagebouwd Vikingschip van 15 meter lang, gemaakt door leerlingen van ROC De Friese Poort. Verder is er nog een boek uitgegeven over de tentoonstelling en is er een Rodulf-Viking-bier gemaakt door een Friese brouwerij.
Verslaggever Ronnie Porte bij de tentoonstelling in het Fries Museum
Op deze wijze wil het Fries Museum opbrengen dat Viking eigenlijk gewoon piraat betekent en niet met de leefstijl te maken heeft van de Scandinaviër. De mensen waren toen erg verbonden met de Scandinavische wereld en dat ging door in de Vikingtijd en later.
De tentoonstelling is van 19 tot en met 15 maart 2020.