Chat met Fier bereikt onzichtbare slachtoffers seksueel geweld

Meer dan 400 mensen, van wie gedacht wordt dat ze seksueel uitgebuit worden, hebben in 2018 contact gezocht met FIER via een chat. Eerder waren de meeste slachtoffers 'onzichtbaar'. Meer dan 60 procent van de slachtoffers in de chat waren minderjarigen uit Nederland, meldt het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM).
Jeugdsoarch © Shutterstock.com
De hoofdvestiging van het landelijke expertise- en behandelcentrum Fier zit in Leeuwarden. Volgens Fier en het CKM zorgt Chat met Fier voor een lagere drempel voor de slachtoffers om in gesprek te gaan over seksueel geweld. Doorgaans zouden ze door schaamte of angst niet om hulp durven te vragen. Via de chat kunnen ze anoniem hun verhaal kwijt aan professionele hulpverleners.
Shamir Ceuleers van het CKM: "We komen via de chat in contact met een grote groep onzichtbare slachtoffers, wat ons een ongekende mogelijkheid geeft ze al in een vroeg stadium een digitale helpende hand te bieden." Geschat wordt dat jaarlijks 1.320 Nederlandse meisjes slachtoffer worden van seksuele uitbuiting.

Onzichtbaar

In 2016 bleek dat 89 procent van de slachtoffers onzichtbaar blijft voor de hulpverlening en opsporing. Het zicht op deze groep is de afgelopen jaren alleen maar afgenomen, zo staat in de Slachtoffermonitor van de Nationaal Rapporteur die vrijdag verschijnt. Met Chat met Fier wordt geprobeerd weer zicht te krijgen op de slachtoffers.

Slachtoffers goed opgevangen

Shamir Ceuleers van Fier geeft aan dat de chat erg belangrijk kan zijn: "Omdat heel veel slachtoffers van seksueel geweld en uitbuiting niet zomaar aankloppen bij de reguliere zorg zoals de politie. Dat komt uit schaamte bijvoorbeeld, maar het maakt wel dat ze onzichtbaar blijven. De chat ia anoniem en het is makkelijk te doen vanuit je telefoon of computer. Het is veel laagdrempeliger dan naar de politie of zorg stappen."
Ceuleers vertelt dat de slachtoffers goed worden opgevangen. "Het zijn zorgprofessionals, collega's met verstand van zaken die weten wat ze wel en niet moeten zeggen om het slachtoffer een veilig gevoel te geven. Vaak is het de eerste keer dat ze hun verhaal vertellen. Het is echt de bedoeling om een vertrouwensrelatie op te bouwen, zodat de vermoedelijke slachtoffers vaker terugkomen en we ze kunnen begeleiden naar opsporing en reguliere zorg."
Neffens Shamir Ceuleers van Fier zegt dat ze steeds meer gevonden worden door mensen. "De chat is ook een belangrijk instrument om een beter beeld te krijgen van hoe groot het probleem eigenlijk is."
Shamir Ceuleers van Fier over de chat