Veiligheidsregio Fryslân oefent voor bomaanslag bij Lauwersoog

17 okt 2019 - 12:34

Veiligheidsregio Fryslân en verschillende hulpdiensten oefenen donderdag hoe ze moeten handelen in het geval van een bomaanslag. Een keer per jaar oefenen honderden medewerkers van Veiligheidsregio Fryslân, Defensie, de politie en andere hulpdiensten een zo realistisch mogelijk scenario. Vorig jaar was dat vier dagen op het Sneekermeer, dit jaar is dat een bomaanslag in het militaire oefengebied Marnewaard bij Lauwersoog.

Marnewaard - Foto: Omrop Fryslân

Ieder jaar wordt er voor een ander scenario gekozen en daarmee ook voor andere partners. "Vorig jaar oefenden we op het water, het jaar daarvoor een groot busongeluk op de weg. Zo oefenen we op verschillende fronten en zijn wel overal klaar op", legt Sytse Balt, woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân, uit.

Groot geweld

Nu lijkt een busongeluk waarschijnlijker dan een bomaanslag. Toch wil de Veiligheidsregio zich daar ook op voorbereiden. "We hopen dat we daar nooit mee te maken zullen krijgen natuurlijk. Het hoeft ook niet perse om een bomaanslag te gaan, het kan ook een andere vorm van groot geweld zijn."

Bij iedere soort ramp komen er weer andere partijen om de hoek kijken. Zo wordt er bij dit voorbeeld nauw samengewerkt met de politie. "Het is goed om dat te oefenen met elkaar."

Sytske Balt, woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân, over de oefening

Ook de locatie is dit jaar bijzonder. Op het militaire oefenterrein de Marnewaard kan gebruik worden gemaakt van een volledig oefendorp, met onder andere huizen. "Dat geeft ons ook de ruimte om een groot scenario te oefen, zonder dat andere mensen daar last van hebben."

Achteraf zal er worden geëvalueerd. Wat gebeurde er precies en wat kon beter? "Mochten we echt met zo'n situatie te maken krijgen, dan verloopt het hopelijk allemaal veel soepeler en vlotter dan voor de oefening."

(Advertentie)
(Advertentie)