De Friese Zuidwesthoek krijgt een landschapsbiografie

17 okt 2019 - 11:40

De Zuidwesthoek van Fryslân krijgt op 29 oktober een online landschapsbiografie. Zo'n biografie vertelt het verhaal van een specifiek gebied, over het ontstaan en wat daar vandaag de dag nog van terug valt te zien. Iedereen kan vanaf dan online grasduinen in het gebied van gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.

Het Nannewiid bij Oudehaske - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Wethouders Roel de Jong (De Fryske Marren) en Stella van Gent (Súdwest-Fryslân) presenteren de landschapsbiografie in het theater van Sneek. Daarna kan iedereen ronddolen in de historie van het landschap: het verhaal van de ijstijd, erosie, dijken, veenderij en bewoning.

Samen met historici

De twee grote gemeenten sloegen de handen ineen met Mar en Klif, het bezoekerscentrum van het Nationaal Lanschap Súdwest-Fryslân. Ook was er samenwerking met een gebiedspanel met historici uit de omgeving. Het maken van de biografie was monnikenwerk en het online naslagwerk is uitgewerkt door Cultuurland Advies.

Van Gent noemt als voorbeeld kaarten van grondlagen: "De verschillende kleuren geven je letterlijk inzicht in de rijke historie van ons mooie gebied. Ik vind het echt geweldig dat je nu vanachter je bureau of in je luie stoel kunt zien hoe het verhaal van ons landschap tot leven komt met filmpjes en beelden."

Niet in Ooststellingwerf

Woensdag werd nog bekendgemaakt dat er geen landschapsbiografie van Ooststellingwerf komt, zoals Stichting Stellingwarver Schrieversronte vroeg. Het opstellen van de biografie moest daar ruim 97.500 euro kosten.

(Advertentie)
(Advertentie)