Cursus voor boeren: hoe onderhoudt men houtwallen en singels?

17 okt 2019 - 11:08

De komende tijd leren boeren in Zuidoost-Fryslân hoe ze houtwallen, singels en bosjes moeten onderhouden. Door goed natuurbeheer kan de biodiversiteit toenemen, en dat is ook goed voor dieren. De zogenoemde Kennisweek wordt georganiseerd door Elan, de collectieve agrarische natuurvereniging in Zuidoost-Fryslân.

Beplanten van een houtwal voor biodiversiteit - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

In de herfst en in de lente moet er voldoende beheer zijn in het gebied. Voor het kapseizoen begint, wil Elan de deelnemende boeren meer leren over beheer. Het landschap moet onderhouden en soms hersteld worden. Steeds meer landschap wordt door boeren onderhouden, want kwetsbare beesten zitten niet enkel in officiële natuurgebieden. Juist daarom is er ook agrarisch natuurbeheer.

Meer dan 300 boeren

Er zijn meer dan 300 deelnemende boeren, het project zit vol. Er is dus veel belangstellen. Dat is maar goed ook, want het onderhoud is nodig: anders valt de boel om, verwildert het of groeit het dicht. Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland legt uit dat het niet overal goed is gegaan, en dat er daarom ook herstelprojecten zijn. "Er zijn wallen met grote gaten, soms moeten wij er ook een volledig opnieuw aanleggen." Er worden beheercontracten met boeren afgesloten.

Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland en Grytsje van der Sluis van Elan

Landschapsbeheer Friesland doet niet zonder reden mee aan de actie, vertelt Gerrit Tuinstra. "Wij inventariseren broedvogels bij de landschapselementen die bij de boeren van het collectief Elan in beheer zijn. Wij willen zien hoe de populatie zich ontwikkelt nadat er bijvoorbeeld is gezaagd in een gebied."

Collectief

Grytsje van der Sluis van Elan is enthousiast over het project. "Je krijgt er zin in, wij hebben bij onze boerderij ook een houtwal. Daar kijk ik nu wel anders tegenaan, ik weet bijvoorbeeld dat de geelgors bij ons zit." Ze legt uit wat Elan precies is. "Het waren eerder agrarische natuurverenigingen, daar zijn wij een overkoepelend orgaan van. Wij krijgen tegenwoordig geld om te verdelen voor het onderhoud en herstel van wallen en bosjes. Zo zijn er zeven van die collectieven in Fryslân."

Verslaggever Bauke Deelstra vraagt naar het agrarisch natuurbeheer

(Advertentie)
(Advertentie)