Zonne-auto TU Delft onderweg afgebrand: einde voor Willem Jelle Bellinga

17 okt 2019 - 11:00

De zonne-waren NunaX van TU Delft is op de laatste dag van de World Solar Challenge in Australië in de fik gevlogen. Er raakt niet een gewond: het begeleidingsteam, met daarin Koudumer Willem Jelle Bellinga, wist bestuurder Tim van Leeuwen uit de auto te halen. De wagen is volledig afgebrand. De auto lag op kop in de wedstrijd en moest nog een kleine 300 kilometer tot de finish. Het is voor het eerst in 20 jaar dat het team van TU Delft de finish niet haalt.

Top Dutch Solar Car as fjirde oer de finish mei Green Lightning

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Delft was met het Vattenfall Solar Team titelverdediger en heeft de World Solar Challenge al zeven keer gewonnen. Woensdag nam het team de koppositie over van het team van Universiteit Twente.

Niet verwacht

Willem Jelle Bellinga geeft aan dat ze nog niet weten hoe het vuur precies kon ontstaan. "Nee, daar zijn we nog niet achter. Alle data gaven niets vreemds aan." Het team is volgens Bellings nog wat verslagen. "Wij zijn meer aan het verwerken dat we de auto kwijt zijn."

Hij ziet er maar nuchter tegenaan. "Wij hebben wel een prachtig avontuur beleefd en een mooie prestatie neergezet. Het is alleen op een andere manier geëindigd als dat we verwacht hadden.

Willem Jelle Bangma is teleurgesteld na de brand

Wat er over is van zonnewagen NunaX - Foto: Vattenfall Solar Team
(Advertentie)
(Advertentie)