Provincie wacht Rijk af met nieuwe stikstofregels

16 okt 2019 - 20:09

Het provinciebestuur van Fryslân zal nadere regelgeving van het Rijk betreffende de stikstof afwachten, voordat het zelf met nieuwe maatregelen komt. Gedeputeerde Johannes Kramer wil ook zien hoe hij boeren die op korte termijn willen uitbreiden tegemoet kan komen.

Johannes Kramer

Dat zei Kramer op het spoeddebat dat werd gehouden naar aanleiding van zijn handelen afgelopen vrijdag. Toen zette hij een streep door de stikstofafspraken die de provincies met elkaar hebben genomen. Dat deed hij nadat honderden boeren naar het Provinsjehûs waren gekomen om tegen de afspraken te protesteren.

Oppositiepartijen waren niet te spreken over het handelen van de gedeputeerde. Sommigen vonden dat hij vooraf had moeten overleggen met boeren, anderen vonden dat Kramer de afspraken niet had moeten intrekken. De collegepartijen steunen de gedeputeerde, dus echt in gevaar is zijn positie niet geweest.

Johan Tjalsma

De PVV en de Partij voor de Dieren hebben wel een motie van treurnis ingediend. Fractievoorzitter Rinie van der Zanden van de Partij voor de Dieren legt uit waarom: "We zijn niet helemaal blij met de antwoorden die hij heeft gegeven. Hij zegt wel dat het anders had gekund, maar op een gegeven moment moet duidelijk zijn dat je zo niet kunt besturen. En heeft veel gevolgen gehad voor andere provincies, waar ook de veiligheid in het geding was. Hij had ook tegen de boeren kunnen zeggen dat de Friese aanpak wordt gekozen."

Rinie van der Zanden

Ik snap ook wel dat boeren heel boos zijn, maar als bestuurder moet je recht blijven staan en het uitleggen.

Rinie van der Zanden (Partij voor de Dieren)

Van der Zanden vindt dat Kramer zijn geloofwaardigheid op het spel heeft gezet: "Als college van Gedeputeerde Staten kun je je voorbereiden dat groepen mensen het niet met je eens zijn. Dan moet je niet in een uurtje buigen voor druk die op je af komt. Dat vind ik niet geloofwaardig. Ik vind het slap. Ik snap ook wel dat boeren heel boos zijn, maar als bestuurder moet je recht blijven staan en het uitleggen. Dat je zo buigt, dat vinden wij niet in orde."

Kramer hoefde wat Van der Zanden betreft niet op te stappen: "Dat zou ook niets oplossen, maar het moet wel afgelopen zijn dat het zo heen en weer geschoven wordt. Uiteindelijk moet het stikstofprobleem wel opgelost worden."

'Te weinig overleg met de sector'

Kramer zelf geeft toe dat het qua communicatie beter had gekund: "Er is te weinig overleg geweest met de sector. Dat reken ik mij aan. Dan maar zwakke knieën, zoals sommigen zeggen." Hij vindt niet dat de boeren door zijn handelen gelijk hebben gekregen: "Het is meer het kopen van tijd, zodat er beter kan worden nagedacht over wat er wel moet gebeuren." Hij zal onder andere zien wat er moet gebeuren voor boeren die al op korte termijn willen uitbreiden.

(Advertentie)
(Advertentie)