Schoolkinderen helpen met natuurbeheer: uit de schoolbanken het veld in

16 okt 2019 - 20:56

Ruim 400 kinderen zijn deze herfst in de natuur om mee te helpen met het beheer van natuurgebieden, onder begeleiding van Landschapsbeheer Friesland. Zij gaan maaien, trekken boompjes weg en doen leerzame opdrachten in het veld. Twintig klassen uit de gemeenten De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Opsterland en Heerenveen gaan de komende weken de natuur in.

Skoalbern helpe mei natuerbehear

Het initiatief komt van Landschapsbeheer Friesland en Natuur en Milieu-centra De Naturij en Mar en Klif. Woensdag wordt er gewerkt bij de natuur langs de Marijkemuoiwei in Oranjewoud.

"In de verte zie je dat het bos steeds verder oprukt. Maar wij willen hier graag de heide behouden, dus moet er worden gesnoeid. En dat doen we met de kinderen," vertelt Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland.

"Het gaat prima"

Het gebied bij Oranjewoud is van Staatsbosbeheer. "Zij zijn zelf ook al bezig geweest met vrijwilligers. Maar nu mogen de kinderen daar dus ook heen. Wij doen het al vijf weken met kinderen in Fryslân, op diverse locaties. Dat gaat prima," zegt Hiddema.

Het bos bij Oranjewoud - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De kinderen moeten echter nog wel het een en ander over de natuur leren. "Aan het einde van de dag hebben zij er wat meer feeling voor. Wij leggen ook uit wat ze moeten zagen en waarom wij dat doen. Het snoeien vinden ze geweldig, zo mogen ze lekker aan het werk."

Gevoel voor natuur

Het project is opgezet door Annemarie Elout en Elizabeth Binsbergen, juist om kinderen natuurgevoel mee te geven. "Onder schooltijd zitten ze meestal binnen, maar buiten leer je veel meer dan van filmpjes. Hoe het voelt, hoe het ruikt. Dat blijft beter bij en ze snappen beter waarom het belangrijk is," vertelt een van hen.

"We doen niet alleen snoeiwerk, maar er zijn ook twee mensen van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie, die vertellen over wat er allemaal in het bos voorkomt. Bijvoorbeeld paddenstoelen en bomen. Kinderen onthouden het omdat het een belevenis is. Het doel is om te laten zien hoe belangrijk biodiversiteit eigenlijk is."

Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland neemt de kinderen mee de natuur in

Jeltsje en Matthijs zitten in Heerenveen in groep 7-8 en hebben veel zin in het werk. Wat er leuk aan is? "Dat je in de natuur bent en bezig bent," zegt Jeltsje. Matthijs heeft al wat ervaring, hij zit bij de scouting in Oranjewoud.

Juf Aaltje Krist vindt het ook mooi dat de klas naar buiten kan. "Als het lukt, proberen wij dat vooral."

Verslaggever Jantine Weidenaar praat met schoolkinderen Jeltsje en Matthijs van groep 7-8

(Advertentie)
(Advertentie)