Meer geld voor Gewest Fryslân, maar concurreren met commerciële teams blijft lastig

16 okt 2019 - 16:02

De schaatsers, shorttrackers, kunstschaatsers en skeeleraars van het Gewest Fryslân krijgen meer geld tot hun beschikking. Dinsdagavond was de teampresentatie van de ploeg en daar maakte Bauke Jonkman, voorzitter van de sponsorcommissie, bekend dat er meer sponsoren binnen zijn gehaald. Toch blijft het voor de langebaanschaatsers nog lastig om de strijd aan te gaan met schaatsers van commerciële ploegen. De financiële verschillen zijn groot.

Het grootste verschil is dat schaatsers van het Gewest Fryslân zelf moeten betalen om actief te zijn voor de ploeg. Dat gaat jaarlijks om een bedrag van tussen de 2.000 en 2.500 euro. Schaatser Jesper Hospes van het Gewest: "Het is in zoverre oneerlijk dat wij moeten betalen voor de sport en een commerciële schaatser krijgt geld en alles wat daarbij zit. Als wij net als afgelopen zomer een nieuwe fiets willen, moeten we die zelf kopen."

En dus zijn ze bij het Gewest Fryslân blij met de extra sponsorinkomsten. Maar het is niet zo dat de vlag uitgaat bij coach Henk Hospes. "We lopen de polonaise niet, maar het is altijd mooi dat je meer financiële ondersteuning krijgt om je te verbeteren als team. Het is hartstikke welkom."

Werken naast het sporten

Als je moet betalen om je sport op een hoog niveau te kunnen uitvoeren, is een ander probleem dat je bijna geen inkomsten hebt. Dat ziet Henk Hospes ook bij zijn schaatsers. "Alle sporters moeten tussen de 2.000 en 2.500 euro betalen. Dat kun je wel even volhouden, maar op een gegeven moment moet er wel wat gebeuren." En dus zijn er mensen die ernaast gaan werken. Maar dat is ook niet altijd makkelijk, omdat er natuurlijk moet worden getraind. Dat zorgt wel eens voor lastige situaties, merkt de coach. "Je moet ook een werkgever vinden om te passen en meten dat het kan. Dat is wel een spanningsveld zo nu en dan."

Jesper Hospes is een van de sporters die werkt naast het schaatsen. Hij is online marketeer bij een bedrijf dat gevestigd is in Thialf. Dat is natuurlijk handig. Maar hij ziet ook dat de combinatie tussen werken en topsport lastig kan zijn. "Je moet een training afwerken, goed op je voeding letten en rust nemen. Als je daartussen nog naar het werk moet, tsjah. Lastig wil ik het niet noemen, maar het is anders. Als het een honderdste scheelt op de meet, zal dat misschien wel het verschil zijn."

De langebaanschaatsers van het Gewest Fryslân - Foto: Orange Pictures

Langebaanploeg Gewest Fryslân

Trainers:

 • Henk Hospes
 • Arjen Wolters
 • Jan Ykema (assiseint-trainer)

Vrouwen:

 • Janine Smit
 • Helga Drost
 • Sanneke de Neeling
 • Manouk van Tol
 • Melissa Wijfje
 • Isabelle van Elst
 • Sanne in 't Hof
 • Dione Voskamp
 • Femke Kok (is officieel nog A-junior)

Mannen:

 • Jesper Hospes
 • Tom Kant
 • Gijs Esders
 • Aron Romeijn
 • Thijs Govers

Voordelen Gewest

Dat schaatsen voor het Gewest Fryslân ook voordelen kan hebben, merkt Sanneke de Neeling. Ze gaat nu haar tweede jaar in en verraste vorig jaar met een vijfde plek op het WK sprint. Daarvoor reed ze bij Lotto-Jumbo onder coach Jac Orie, maar dat werd geen succes.

"Hier heb ik veel meer vrijheid", ziet de schaatsster uit Rotterdam. "Ik ben vorig jaar met een studie begonnen. Ik kan met Henk (Hospes, coach) praten over hoe dat te regelen. In plaats van dat hij zegt: 'doe maar niet, want je hebt het al te druk', kijkt hij hoe je het beste uit jezelf kan halen. We zijn heel erg op de persoon gefocust en dat is heel fijn werken. In onze ploeg is het gewoon om er wat naast te doen."

A-status

Waar dat voor de meeste ploeggenoten van De Neeling een baan is, is dat voor haar haar studie aan de universiteit. De situatie voor De Neeling is alleen wel net wat anders dan voor haar teamgenoten. Doordat ze vorig seizoen bij de eerste acht eindigde op het WK afstanden, heeft ze een A-status verdiend bij het NOC*NSF. Daardoor is ze wel verzekerd van een inkomen. Bij de andere schaatsers in haar ploeg merkt ze wel dat het ontbreken van loon lastig kan zijn."Je moet wel eten naast het schaatsen en een eigen bijdrage betalen. Dat kan stress geven, want je moet wel rond kunnen komen. Omdat je zoveel traint, is dat soms best lastig."

Sanneke de Neeling bij de teampresentatie van het Gewest Fryslân - Foto: Orange Pictures

In de zomer is iedereen wereldkampioen

Gewest Fryslân-coach Henk Hospes

Goede zomer

Terug naar het ijs. Ondanks de financiële verschillen hopen ze bij het Gewest Fryslân opnieuw een goed seizoen te draaien. Hoogtepunten vorig jaar waren de Nederlandse titel van Janine Smit en de prestaties van De Neeling op het WK. Voor dit nieuwe schaatsseizoen zijn de ogen gericht op onder anderen Femke Kok, die vorig seizoen wereldkampioen bij de junioren werd en vorig weekend drie persoonlijke records reed bij een trainingsweekend in Inzell. Ook van Melissa Wijfje mag wat worden verwacht. Ze kon naar bijvoorbeeld Team EasyJet van coach Jillert Anema, maar koos voor een langer verblijf bij het Gewest.

"We staan er heel goed op", concludeert coach Henk Hospes. "We hebben een goede zomer gedraaid, maar in de zomer is iedereen natuurlijk wereldkampioen. En wij ook. Wij hebben mooie trainingskampen gehad in Holten, Limburg en Inzell. Ik heb er vertrouwen in." Hoe zit dat met Jesper Hospes. Vorig jaar kon hij zich niet onderscheiden in de nationale wedstrijden. Dat hoopt hij dit jaar wel te doen, zodat hij ook internationaal kan schaatsen.

De voortekens zijn goed. "Het gaat hartstikke goed. Ik ben fit en ben in balans. Ik schreeuw het niet zo graag van de daken, maar het gaat lekker. De wedstrijd in Inzell ging ook goed. Ik ben er klaar voor", zo zegt Jesper Hospes, die nog ruim twee weken geduld moet hebben. Dan begint het schaatsseizoen echt met het wereldbekerkwalificatietoernooi.

(advertinsje)
(advertinsje)