PvdD wil opheldering over demonstratieregels in Leeuwarden

15 okt 2019 - 19:39

De Partij voor de Dieren wil van burgemeester Buma weten hoe het precies met de demonstratieregels in Leeuwarden zit. Afgelopen vrijdag waren er in Leeuwarden twee protesten tegelijk: het klimaatprotest en het boerenprotest. Voor het klimaatprotest was er een vergunning aangevraagd, maar voor het boerenprotest niet. Het werd de boeren alleen niet echt moeilijk gemaakt.

Foto: Partij voor de Dieren

Ruim honderd mensen deden vrijdag mee aan de eerste klimaatmars in Leeuwarden. Tegelijkertijd was er even verderop op een andere plek in de stad een boerenprotest. De klimaatactivisten van Fridays For Future hadden hun demonstratie, volgens de regels, 48 uren van te voren aangekondigd. Waarschijnlijk hebben de boeren dat niet gedaan. De deelnemers van de klimaatdemonstratie moesten zelfs een andere route nemen, omdat de boeren hun oorspronkelijke route hadden afgezet.

Onredelijk

De Leeuwarden fractie van de Partij voor de Dieren wil daarom antwoord op de vraag of het klopt dat de boeren hun demonstratie niet hadden aangekondigd. Ook willen ze weten of de klimaatactivisten gedwongen werden om hun route aan te passen door het protest van de boeren. De partij vindt het namelijk onredelijk dat de klimaatactivisten, die zich aan de regels hielden, hun plannen moesten aanpassen vanwege de actie van de boeren, die niet volgens de regels ging.

Een derde kwestie die de Partij voor de Dieren dwars zit, is dat het blokkeren van de wegen in de omgeving van het Provinciehuis door de boeren gevaar heeft opgeleverd, omdat de hulpdiensten er niet langs konden. De partij wil weten waarom er niet is besloten de boeren weg te sturen.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Een andere vraag die de partij heeft, is of de politie de boeren gesommeerd heeft het Provinciehuis te verlaten. Zo niet, waarom dan niet? Daarnaast wil de partij weten of de politie mensen heeft aangehouden of nog van plan is dat te gaan doen. En als laatst: is het college het ermee eens dat het schrappen van de stikstofmaatregelen woensdag het gevolg was van geweld of intimidatie?

Partijdigheid

Volgens de PvdD kan de onrust van afgelopen woensdag in polarisatie resulteren. De partij roept het college op om die polarisatie zoveel mogelijk tegen te gaan. "Onzes inziens is het daarbij ook van belang dat de burgemeester elke schijn van partijdigheid bijvoorbeeld een schijnbaar meegaandere houding aangaande protesten van boeren gezien zijn CDA-achtergrond - voorkomt en zijn partij-overstijgende rol hoog in het vaandel houdt."

Het college heeft nog niet op de vragen gereageerd.

Al het nieuws over de boerenprotesten is te vinden op onze speciale dossierpagina, op omropfryslan.nl/dossier/stikstof.

(advertinsje)
(advertinsje)