Kramer over verschil in stikstofaanpak: "Groningen is heel anders dan Fryslân"

15 okt 2019 - 17:42

De provincie Fryslân heeft de protesterende boeren afgelopen vrijdag niks cadeau gegeven door de stikstofmaatregelen in te trekken. Dat zegt gedeputeerde Johannes Kramer. Door de maatregel in te trekken, kan de provincie nu geen vergunningen afgeven voor bijvoorbeeld de uitbreiding van landbouwbedrijven en staat alles weer op slot, in de landbouw en in de bouw.

Johannes Kramer oer it ferskil yn stikstof-oanpak: "Grinslân is hiel oars as Fryslân"

Maandag waren er boerendemonstraties bij de provinciehuizen van Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Wat daarbij opviel, is dat Groningen weigerde de boeren tegemoet te komen en niet te spreken is over de Friese opstelling.

Kramer had maandag daarom gebeld met zijn Groninger collega Staghouwer en daarbij ontstond volgens Kramer over en weer begrip voor de verschillen tussen de provincies. Kramer: "Fryslân is een boerenprovincie, Groningen niet. Wij hebben ook veel meer natuur, Groningen veel meer akkerbouwers. Zij hebben nu nog ruimte om vergunningen af te geven en en staan er daarom anders in."

"Het was een dilemma voor mij"

Kramer heeft de afgelopen dagen van alles naar het hoofd gekregen. Sommige mensen vinden dat hij slappe knieën heeft, terwijl anderen hem een kerel vinden die voor de boeren opkomt. "Het was een dilemma voor mij. Maar als je met boze hoofd tegenover elkaar komt te staan, kom je niet verder. We zullen pijnlijke maatregelen moeten nemen, maar ik doe dat het liefst in overleg."

Gedeputeerde Staten realiseren zich dat ze de boeren weer nodig hebben bij de aanpak van het veenweidegebied en het weidevogelgebied en daarom probeert Fryslân het stikstofprobleem op te lossen met het poldermodel. "Dat betekent inspraak. Maar er is ook tempo nodig, want Fryslân zit op slot."

Stikstof stie tiisdei ek op de wurklist fan Deputearre Steaten - Foto: Omrop Fryslân

Gedeputeerde Johannes Kramer over de verschillen tussen Fryslân en Groningen

Woensdag is er een spoeddebat in Provinciale Staten over de Friese stikstofaanpak. Woensdag doen ook weer honderden Friese boeren mee aan de tweede grote actiedag in Den Haag. Kramer is, als hij terugkijkt, goed te spreken over het verloop van de boerenactie van vorige week vrijdag.

Ook Commissaris van de Koning Arno Brok is daar positief over: "Het huis van de provincie is van alle burgers van Fryslân, ook voor mensen die een probleem met de provincie hebben."

Al het nieuws over de boerenprotesten is te vinden op onze speciale dossierpagina, op omropfryslan.nl/dossier/stikstof.

(Advertentie)
(Advertentie)