Actieboeren verwachten meer Friese trekkers dan bij eerste demonstratie

15 okt 2019 - 14:30

Honderden Friese boeren maken zich klaar om actie te voeren in Den Haag. Dat zegt Jitty van der Werf. Ze is één van de organisatoren van de demonstratie. Volgens haar zouden er meer dan vierhonderd Friese trekkers uit Friesland naar de Randstad gaan.

Foto: ANP

Als het er echt zoveel worden, zou dat een verdubbeling zijn van het aantal Friese boeren, zegt Van der Werf. "Het wordt groot."

Om half één 's niachts komen de eerste boeren in Hitzum bij elkaar. Ze rijden over Wiuwert en Heerenveen, en gaan dan over de snelweg naar Joure. Daarvandaan rijden ze over de A6 naar Lemmer en Emmeloord. Verkeer kan daar woensdag last van hebben.

De boeren willen eerst naar Bilthoven, waar een kantoor van het gezondheidsinstituut RIVM zit, en daarna willen ze naar het Binnenhof in Den Haag.

Volgens RTV Noord gaan de boeren niet naar het gezondheidsinstituut zelf toe. Een woordvoerder van de gemeente Bilthoven zegt dat het RIVM altijd goed bereikbaar moet zijn. "Er liggen vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke stoffen meet bij branden."

Dat een boerenprotest in Groningen uit de hand liep, heeft volgens Van der Werf geen invloed op het imago van de boeren. "Het vertrouwen is er nog, 86 procent van de bevolking staat achter ons."

Jitty van der Werf oer de plannen fan de boeren

Volgens Van der Werf is dit niet de laatste actie, als er niet goed naar de boeren geluisterd wordt.

Al het nieuws over de boerenprotesten is te vinden op onze speciale dossierpagina, op omropfryslan.nl/dossier/stikstof.

(advertinsje)
(advertinsje)