Eerste marathon op kunstijs in Amsterdam is 'Wedstriid fan de wike'

14 okt 2019 - 19:33

De eerste wedstrijd van het marathonseizoen op het kunstijs van de Jaap Eden IJsbaan is deze week de 'Wedstriid fan de wike'. Het schaatsseizoen begint zaterdag traditioneel op de buitenbaan in Amsterdam. Met een verrassende schaatster op de deelnemerslijst: Carien Kleibeuker.

"Het seizoen gaat weer los en daar moeten wij als Omrop Fryslân natuurlijk weer bovenop zitten", zegt sportverslaggever Roelof de Vries. "De marathonsport heeft altijd veel Friezen die kans maken op de prijzen. Bovendien hangt er altijd één zaak boven de markt: de Elfstedentocht. Alleen al de minieme kans dat die komt, is reden om de sport te volgen."

Foto: Omrop Fryslân

Opvallend bij de vrouwen is de naam van Carien Kleibeuker op de deelnemerslijst. De schaatster is intussen 41 jaar en had afgelopen jaar aangegeven dat ze er mee stopt. "Maar we zagen dat ze deze week weer op het ijs stond en dat ze op de deelnemerslijst staat in Amsterdam. We krijgen nog geen contact met haar en haar coach Jillert Anema doet er heel schimmig over." Andere Friese deelnemers en kanshebbers zijn Manon Kamminga, Bianca Bakker, Merel Bosma en Marijke Groenewoud.

Bij de mannen zijn het de bekende namen. "De ploeg van Jillert Anema staat natuurlijk altijd als favoriet op papier. Al waren ze afgelopen jaar absoluut niet zo dominant als dat ze geweest zijn." Friese toppers zijn zevenvoudig Nederlands kampioen Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Bob de Vries. "Maar daarachter zit niet zoveel meer. Het loopt qua Friese toppers wel wat terug. Of beter gezegd: er komen niet echt nieuwe Friese toppers bij."

In de 'Wedstriid fan de wike' staat iedere week op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de 'Wedstrijd van de week'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.

(advertinsje)
(advertinsje)