Schijnen de Brandaris en Vuurduin voortaan in de sterrenhemel?

Brandaris wordt misschien wel de naam van een planeet en Vuurduin van een ster. De namen van de Terschellinger en Vlielander vuurtorens zijn namelijk een optie voor een nieuw hemellichaam en daar kan op gestemd worden.
Skylge © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Het Waddengebied is één van de donkerste delen van Nederland. De sterrenhemel is daar heel goed te bewonderen.
De andere vier voorgestelde naamcombinaties zijn:
De ster heeft nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6, zijn planeet is HAT-P-6 b. Die staat op 905 lichtjaren van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda.
Het duo dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie, die over de namen in het heelal gaat. De wedstrijd wordt ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten. In december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geen voorstander

Om Hans Molema van Observeum, de sterrenwacht, in Burgum, hoeft zoiets niet. "Ik ben daar niet zo'n voorstander van. De namen die ze nu hebben, zijn gebaseerd op de ontdekking, het tijdstip en de ontdekkers. Dat zijn wetenschappelijke aanduidingen die men overal ter wereld begrijpt, maar als je de planeet Brandaris noemt, weten ze in Albanië niet waar het over gaat. En nou vind ik Brandaris nog wel gaan, maar met Vuurduin wordt dat lastiger. Dat zegt een buitenlander niets."
Hans Molema