Herdenking kerkasiel Rottevalle: warm welkom voor Syrisch gezin

Het is 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het kerkasiel van Rottevalle. Een Syrische familie woonde er 2,5 jaar in de doopsgezinde kerk. Het werd daarmee het langstdurende kerkasiel ooit in Nederland. Afgelopen weekend werd daarbij stilgestaan, in een speciale kerkdienst en reünie in dezelfde doopsgezinde kerk.
Betinking tsjerkasyl Rottefalle
De kleine consistorie van de kerk werd het woonhuis voor de Syrisch-Orthodoxe familie Touma: vader, moeder en vier zonen. Zo'n honderd vrijwilligers zorgden 2,5 jaar voor de familie, die geen kant uit kon en in grote onzekerheid leefde. De Touma's waren uitgeprocedeerd en liepen dus het risico dat ze het land werden uitgezet.
De kinderen gingen wel naar school, maar vader en moeder mochten het huis niet verlaten. 'S nachts liepen er twee vrijwilligers in de kerk, onder de preekstoel. Mocht er een inval van de politie dreigen, dan kon een van de kerkleden een dienst beginnen. Het principe van het kerkasiel is dat de dienst dan niet verstoord mag worden.
Arios en Benjamina Touma en harren twa jonkjes © Fotobureau Het Hoge Noorden
Het duurde tot oktober 1994 voordat de familie een verblijfsvergunning kreeg. De Touma's verhuisden naar het oosten van het land, waar meer Syrisch-Orthodoxe christenen wonen. Het contact tussen de vrijwilligers van de doopsgezinde kerk van Rottevalle en de familie is altijd gebleven. Een van de zonen, Arios Touma, was zaterdag bij de reünie. Hij had zijn vrouw Benjamina en zijn twee zoontjes van acht maanden meegenomen.
De menistetsjerke yn Rottefalle © Het Hoge Noorden
Verslaggever Karen Bies over het kerkasiel
Over het kerkasiel van Rottevalle publiseert Omrop Fryslân, samen met de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad eind dit jaar een podcast. Journalisten Karen Bies (Omrop Fryslân), Wieberen Elverdink (LC) en Diane Romashuk (Friesch Dagblad) hebben voor deze documentaireserie tientallen betrokkenen geïnterviewd.