Boekekast #3: De Achttjin van Aggie van der Meer

13 okt 2019 - 09:00

Luister jij graag naar Friese verhalen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Omrop Fryslân heeft in samenwerking met Boeken fan Fryslân een podcast ontwikkeld met de mooiste Friese boeken en verhalen van dit moment: de Boekekast. In deze derde Boekekast een fragment uit 'De Achttjin' van Gysbert Japicxprijs-winnares Aggie van der Meer. Albert Jensma leest het voor.

In 'De Achttjin' (De Achttien) staat de situatie na de zelfverbranding van Jan Palach in Tsjecho-Slowakije centraal. Het is de tijd nadat Moskou in 1968 met geweld een eind maakte aan de 'Praagse Lente'. Ferenc Hacha, van Joodse afkomst en als kind met zijn ouders uit Duitsland naar Praag gevlucht, koos voor het communisme en klom in de aanloop tot de Praagse Lente op tot lid van het Politbureau, dat achttien leden telt.

De teleurstelling over het ontbreken van een oorspronkelijk communistisch ideaal speelt op als De Achttjin de nagedachtenis aan Jan Palach verdacht moeten maken om te voorkomen dat hij een heldenstatus krijgt. De eenzame strijd van Ferenc Hacha tegen de anderen in het Politbureau en de communistische partij staan centraal in dit verhaal. Het is de strijd om het behoud van zijn eigenwaarde.

Aggie van der Meer

Aggie van der Meer debuteerde in 1964 met het kinderboek 'It kemiel fan omke Romke'. Het meeste literaire werk van de schrijfster dateert echter van na 2000. Ze schrijft poëzie, romans, novellen en toneelstukken. Op 16 november krijgt Van der Meer de Gysbert Jabicxprijs 2019 uitgereikt voor haar gehele oeuvre. In 2011 won de schrijfster ook al de Piter Jellesprijs voor de roman 'Oerfeart'.

Kijktip: Fryslân DOK

Volgend weekend staat Aggie van der Meer centraal in Fryslân DOK. De documentaire 'Skrinende ferealens' is op 19 oktober 15.30 uur te zien op NPO2 en op 20 oktober om 17.00 uur op Omrop Fryslân.

De Boekekast is een podcast met Friese verhalen en fragmenten uit Friese boeken. Boekekast is een initiatief van Boeken fan Fryslân en Omrop Fryslân. Zestien weken lang wordt er iedere zondag een nieuw verhaal of boekfragment gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.

(advertinsje)
(advertinsje)