Medewerkers Antonius-ziekenhuis Sneek leggen werk neer

11 okt 2019 - 15:23

De medewerkers van het Antonius-ziekenhuis in Sneek leggen volgende week het werk neer. Dat doen ze omdat ze boos zijn dat er geen goede cao is. Ze voeren de actie samen met de ziekenhuizen in Alkmaar, Den Helder, Den Haag, Nieuwegein, Utrecht en Woerden. Twee weken geleden staakten de medewerkers van Nij Smellinghe in Drachten ook al. Bij deze estafette-acties leggen verschillende ziekenhuizen om de beurt het werk neer.

Foto: Omrop Fryslân

De operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen en tientallen andere afdelingen zijn bij deze actie dicht voor niet dringende zaken. "Een goede cao is nodig om de sector aantrekkelijk te houden voor nieuwe werknemers en het behoud van de huidige werknemers", zeggen de bonden in een verklaring. "Alleen daarmee kunnen we de werkdruk hanteerbaar houden en kwaliteit van zorg blijven garanderen."

De actie begint op dinsdag in Alkmaar en Den Helder. Woensdag volgt Sneek en donderdag de rest. In de ziekenhuizen werken in totaal 15.000 mensen.

Eind september kwamen de vakbonden in de zorgsector niet tot een akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Die kwam met een nieuw eindbod, maar de bonden vinden dat te mager.

De vakbonden willen een betere cao met een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over de instroom en het behoud van medewerkers.

(advertinsje)
(advertinsje)