Hoe is het met de voetbalvrouwen van SC Heerenveen?

11 okt 2019 - 10:29

Een nieuw bestuur, veel schulden, negen nieuwe speelsters en toch goed begonnen aan het nieuwe seizoen. Sportclub Heerenveen staat na vijf wedstrijden op een nette vierde plek en speelt vrijdag een belangrijke wedstrijd tegen de nummer vijf en kampioen van vorig jaar FC Twente. We kijken met een aantal hoofdrolspelers terug en vooruit.

"Als speelsters hebben wij er eigenlijk niet zoveel van meegekregen", zo begint Tiny Hoekstra haar verhaal. De vrouwen zijn voor het grootste deel afgesloten van de perikelen. "Dat hebben ze wel goed gedaan. Wij hebben ons vooral gericht op het voetballen."

De vrouwen kunnen zich dus weer op het sportieve resultaat richten en dat gaat helemaal nog niet zo slecht. Ze haalden onder andere een knap gelijkspel uit bij Ajax, maar kregen in de eerste wedstrijd met 4-1 op de kont tegen PSV. "Het is nog wat wisselvallig. Dan merk je ook dat we nog een jonge ploeg hebben. We hadden ook een paar blessures en missen nog een beetje een leider."

Stân Earedifyzje

Wedstrijden Punten
1. PSV 5 13
2. Ajax 5 10
3. ADO Den Haag 5 8
4. SC Heerenveen 5 8
5. FC Twente 5 7
6. VV Alkmaar 5 3
7. PEC Zwolle 5 2
8. Excelsior/Barendrecht 5 2
Foto: Omrop Fryslân

Tiny Hoekstra werd vorig jaar topscoorder van de Eredivisie met 26 goals. "Al komt dat ook doordat wij niet in de kampioenspoule eindigden. Zo wonnen we met 12-0 van Achilles'29 en scoorde ik zes keer. Dan gaat het snel."

Toch heeft ze wel een heel goed seizoen gedraaid en kwam er ook belangstelling. "Er waren wel een paar clubs die mij wilden hebben. Ook clubs die Champions League spelen." Maar Hoekstra koos daar niet voor. "Ik heb het hier goed en ik moet het wel naar mijn zin hebben. Ik woon nog thuis in Rinsumageast en als ik dan naar het buitenland zou gaan, weet ik helemaal niet of ik me wel op m'n gemak zou voelen."

Elise Meijerink stond de eerste vijf wedstrijden van het seizoen nog op het wedstrijdformulier. Ja, een paar keer op de bank, maar ze is niet fit. "Ik ging in de voorbereiding door mijn enkel en daar heb ik nog steeds last van. Ik hoop er over zo'n twee weken weer te staan."

En dan wil Heerenveen weer naar de kampioenspoule. Na één competitieronde van 14 wedstrijden wordt de competitie verdeeld in twee helften. De eerste vier spelen voor het kampieonschap. Twee jaar geleden haalde Heerenveen de kampioenspoule wel, vorig jaar misten ze dat op één punt. "Dus hebben we in het begin van dit seizoen gezegd: eerst maar eens kijken hoe het gaat. Nieuw, jong team. Eerst even aftasten."

Nu ze vijf wedstrijden onderweg zijn, durven ze zich al uit te spreken: doelstelling is het halen van de kampioenspoule en dus de eerste vier. "Absoluut. We hebben inmiddels gezien dat we kwaliteit hebben en dat we dat kunnen bereiken."

Aan het eind van het vorige seizoen kwam aan het licht dat de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen flinke schulden had. In een reactie op deze website trokken twee oud-bestuursleden aan de bel. Een interim-bestuur (Adriaan Dillema, Anne Jochum de Vries en Hylke van der Veen) werd aangesteld en een kwartiermaker (Bjernt van Popta) ging met het interim-bestuur aan de slag om de schulden weg te werken.

"De schulden zijn inmiddels bijna helemaal weg", licht Anne Jocum de Vries toe. "We hebben alle partijen bij elkaar gebracht en daardoor kunnen we nu in ieder geval zeggen dat we verder kunnen."

De Vries is directeur van Sport Fryslân en volgens hem zitten alle partijen weer op één lijn. "Sport Fryslân, maar ook CTO Noord, SC Heerenveen, de KNVB. Dat vind ik wel belangrijk om te benadrukken." Volgens De Vries is het nieuwe bestuur, dat uit vier of vijf mensen zal bestaan, al voor een groot deel zeker. "We hopen eind deze maand de namen bekend te maken."

De nieuwe organisatie komt straks met een actie. Voor een tientje kun je de vrouwen steunen. "Je kunt donateur worden van de vrouwen, zo moet je het zien. We zullen onder andere samen met het Friesland College kijken of we 10.000 donateurs kunnen krijgen." Ze hopen later dit jaar met een actie te kunnen starten.

Foto: Omrop Fryslân

In de 'Wedstriid fan de Wike' staat iedere week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot wielrennen en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Wedstriid fan de Wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en iin de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.

(advertinsje)
(advertinsje)