Parijs heeft de Eiffeltoren, New York het Vrijheidsbeeld en Fryslân...

11 okt 2019 - 06:15

Parijs heeft de Eiffeltoren, New York het Vrijheidsbeeld en Rome het Colloseum. Toeristen die naar deze wereldsteden gaan, komen vaak met een klein beeldje van de attracties thuis. Maar wat hebben we eigenlijk in Fryslân. Het antwoord op de vraag komt nu van oud-fierljepper Evert Wilstra.

Wilstra, zelf in het verleden een van de beste fierljeppers van ons land, is een van de initiatiefnemers van het plan om kleine beelden te maken van Friese sporten. Het gaat om een schaatser in de Elfstedentocht, een kaatser, een fierljepper en een skûtsjesiler. "De Friese sporten zijn al een tijdje in verval, met name het fierljeppen en het kaatsen. Ik wil dat wat meer promoten. Dat kan door kunst. Kunst en sport staan weliswaar ver uit elkaar, maar het zou mooi zijn als je dat verbindt", zo vertelt Wilstra.

Studie van het schaatsen

Het eerste beeld, dat van een toerrijder in de Elfstedentocht, is donderdag gepresenteerd. Kunstenaar Elizabeth Jonker uit Leeuwarden is verantwoordelijk voor het ontwerp. Zij deed heel veel voorwerk bij het maken. "Ik ben begonnen met een studie van de houding. Dat ontstaat niet zomaar, het is echt een studie van de anatomie. Ook heb ik boeken gelezen over de Elfstedentocht, ik heb documentaires gezien en gesproken met schaatsers van de tocht."

Ik heb de strijd die geleverd moet worden in het beeld willen brengen. Dat ploeteren.

Elizabeth Jonker, keunstner

Dat het gaat om een deelnemer aan de toertocht is niet zomaar, zegt Wilstra. "Bij de Elfstedenhal staat het beeld van de wedstrijdrijder, Reinier Paping. Daarom wilden wij de toertocht wat meer onder de aandacht brengen." Ook voor Jonker is de connectie met de toertocht duidelijk, "Ik heb de strijd die geleverd moet worden in het beeld willen brengen. De verwachting of het einde van de tocht wel gehaald wordt, dat ploeteren."

"Trots dat we het voor elkaar hebben gekregen"

Er komen twee varianten van het beeld. Een grotere bronzen versie, en een kleinere die interessant kan zijn voor bijvoorbeeld toeristen. Het kleine beeld wordt met een 3D-printer gemaakt van kunststof, en krijgt een speciale coating. Binnen een jaar wil het duo ook twee kaatsbeelden maken, een man en een vrouw. Op termijn willen ze het plaatje afmaken met beelden van een fierljepper en een skûtsjesiler.

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Jonker is nu al bezig met haar studie naar 'de kaatser'. "Ik kijk ernaar uit om die beelden te maken. Om mensen te spreken met verstand van kaatsen, om iets neer te zetten wat ook echt een kaatser is." Dat is belangrijk, vindt ook Wilstra. Het grote publiek moet de beelden kunnen waarderen, maar ook de mensen met verstand van de sport moeten er enthousiast van worden. Dat is in de ogen van Wilstra geslaagd. "Ik ben heel trots dat we het voor elkaar hebben gekregen."

Over twee weken liggen de kleine schaatsers bij de Afúk. Het grotere bronzen beeld van de toerrijder is te bekijken in Galerie Westkade in Leeuwarden.

(advertinsje)
(advertinsje)