Onderhoud toren Belvédère: de hele dag met zware apparaten trap op trap af

10 okt 2019 - 17:35

De uitkijktoren Belvédère in Oranjewoud wordt de komende weken flink opgeknapt. De toren is vaak het doelwit van vandalen Hij wordt beklad en vernield. Om de bekladdingen te verwijderen en de vernielde delen te herstellen zijn twee mannen aan het werk in de toren. Zij moeten de hele tijd met zware apparatuur naar boven.

Behalve de beschilderingen wordt de toren soms ook gewoon gesloopt. "Dat zie je hier," begint Jan de Boer zijn verhaal. De voorzitter van de stichting Belvédère maakt zich zorgen over de vernielingen. "Ze hebben gewoon met een hamer of een zaag de hoekjes uit dit bord gesloopt. Dat is puur vandalisme. Dat is zonde."

Vooral aan het einde van de zomer is de toren aan onderhoud toe. "Dan zitten de kinderen hier tot 's avonds laat," vertelt Jan. "Ze vervelen zich vaak en de rest kun je zelf wel invullen, wat er dan gebeurt."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Danny tho Bokholt is druk bezig met zijn werkzaamheden. Samen met een collega maakt hij de toren van onder tot boven helemaal schoon. "Wij zijn de graffiti op het beton aan het verwijderen, dat er waarschijnlijk door hangjongeren op gespoten is. Dat halen we er met een zandstraler zoveel mogelijk af. Het beton moet daarbij natuurlijk niet beschadigd worden," zegt Danny terwijl hij een paal schoonmaakt "Dus dat moet wel even."

Danny en zijn collega lopen de hele dag de trappen op en neer. "Het is een mooie training," lacht hij. "We moeten ook elke keer de apparatuur meenemen, maar dit is gelukkig wel een compact dingetje" zegt hij, wijzend op een zandstraler.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Verslaggever Willem Vermeltfoort is bij de toren in Oranjewoud

De hele toren onder handen nemen, is geen klusje dat snel geklaard is. "Deze mannen zijn nog wel even bezig", zegt Jan. "Ze hebben hier de komende weken wel werk mee. Dus dat duurt nog wel even. De toren is van onder tot boven helemaal beklad, dus is dat dan wel logisch. "

Belvédère hoopt over twee weken weer open te zijn voor publiek. "Dan kunnen de mensen weer genieten van een prachtige. schone toren," lacht Danny.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(advertinsje)
(advertinsje)