Waddenvereniging verbijsterd over zwarte doos MSC Zoe: "Onderzoek belemmerd"

10 okt 2019 - 12:30

De Waddenvereniging is verbijsterd over het nieuws dat de zwarte doos van het containerschip de MSC Zoe het niet goed heeft gedaan, bij de ramp begin januari. TV-programma Zembla zegt dat essentiële informatie daardoor mogelijk niet is opgeslagen.

De zwarte doos, de Voyage Data Recorder, is internationaal verplicht. Het apparaat registreert continu gegevens over de navigatie van het schip, zoals de snelheid, de positie, de koers en ook de communicatie aan boord. Dat is vanwege de ramp met het schip allemaal onderwerp van onderzoek.

Het is niet duidelijk wat er precies met de zwarte doos aan de hand was, daardoor die de belangrijke data mogelijk niet heeft opgeslagen. De Waddenvereniging is er in ieder geval niet blij mee.

"Onderzoek belemmerd"

"Het is ongelooflijk dat zo'n belangrijk apparaat aan boord niet goed heeft gefunctioneerd", vertelt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. "Het is de enige bron die alle feitelijke informatie aan boord opneemt. Als die niet toegankelijk is, wordt onderzoek naar de toedracht van de ramp belemmerd."

Dat de zwarte doos niet goed zou hebben gewerkt is erg vreemd, vindt Kuipers. "Wij zijn heel benieuwd hoe het kan dat dat ding niet heeft gewerkt. Het is onvoorstelbaar, want zo'n apparaat wordt speciaal gemaakt voor rampen. Het moet boven tafel komen."

Reder MSC laat overleg met de Waddenvereniging tot dusver afweten. Een brief van een maand geleden is nog altijd niet beantwoord. Er is nu een herinnering gestuurd. "Ze presenteren zich als een bedrijf dat goed wil omgaan met het milieu. Waarom gaan ze dan niet met ons om tafel?"

Het belangrijkste is volgens Kuipers dat er lessen worden geleerd uit de containerramp. "We willen nooit meer dat de Waddenzee zo'n afvalput wordt. We willen dat er lessen worden geleerd na zo'n groot incident, maar dat kan nu nog niet."

Onderzoek

De MSC Zoe vaart onder Panamese vlag. Daarom leidt Panama het onderzoek naar de oorzaak van de ramp en de situatie aan boord. Volgens de onderzoeksraad zijn de resultaten van het onderzoek begin volgend jaar bekend.

Lees al onze eerdere berichten over de containerramp op onze dossierpagina.

Foto: ANP
(advertinsje)
(advertinsje)