Minder huizen verkocht in Fryslân, nog steeds krapte op de woningmarkt

10 okt 2019 - 10:00

Er zijn minder huizen verkocht in Fryslân. Dat blijkt uit cijfers van het derde kwartaal van 2019, van de makelaars die aangesloten zijn bij de NVM. In vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar is de daling ruim 11 procent. De verkoopprijzen zijn een beetje omhoog gegaan met 1 procent. Gemiddeld kost een woning in Fryslân nu 233.000 euro, landelijk is dit 313.000 euro. Volgens de NVM wordt de krapte in de woningmarkt onder andere veroorzaakt door de lege hypotheekrente. Er is op dit moment ook belangstelling voor dure woningen.

Foto: ANP

Het blijkt dat de toename van het aantal woningtransacties tussen april en juni van 2019 eenmalig was. Toen waren het er 1.455. Tussen juli en september zijn er maar 1.248 huizen verkocht. Dat is een daling van zo'n 14 procent. In vergelijking met het derde kwartaal van 2018 is dat aantal met ruim 11 procent afgenomen.

Willem Donker van NVM Makelaar Taxateur van Heerenveen geeft aan dat er dus nog altijd krapte op de markt is.

Prijzen omhoog

De prijzen van de huizen zijn omhoog gegaan. Tussen april en juni was er nog een daling van de prijzen, ook landelijk gezien. Maar het kwartaal daarna zorgde dus weer voor het hoger worden van de prijzen, met 1 procent. In vergelijking met het derde kwartaal van 2018 zijn de prijzen met bijna 6 procent omhoog gegaan.

Boven de vraagprijs

Een woning in Fryslân heeft tussen juli en september gemiddeld zo'n 233.000 euro gekost. Een record is het percentage woningen dat boven de vraagprijs verkocht is: 21,5 procent in Fryslân. In heel Nederland gaat het zelfs om 40 procent.

Volgens NVM is verder opvallend dat het percentage verkochte huizen in Leeuwarden maar net wat meer dan 2 procent lager ligt, in vergelijking met het derde kwartaal van 2018. Het provinciaal gemiddelde ligt op 11,2 procent.

Het aanbod van nieuwbouwkavels is toegenomen volgens de NVM, maar er wordt wel met zorgen gekeken naar de stikstofcrisis.

Trefwoorden: 
Huizen NVM verkoop
(advertinsje)
(advertinsje)